Martina Haag: ”Jag tycker att jag är väldigt rolig”

  • 11 maj 2023
  • 8 min

// Illustration: Annelie Carlström

Martina Haag: ”Jag tycker att jag är väldigt rolig”
Redaktionen Vi

// Illustration: Annelie Carlström

Lyssna på artikeln

Lycka för Martina Haag är de där sekunderna när hon känner sig som ett geni. Och en ledig dag som hon får tillbringa med sin stora kärlek – Lilla Peter.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– En person som har många projekt på gång samtidigt. Som till exempel nu i maj släpper jag nya romanen Från och med nu, samtidigt som jag klipper långfilmen Det är något som inte stämmer, som jag har skrivit manus till och regisserat (premiär i höst). Och samtidigt har jag börjat skriva på två nya böcker, varav en ska bli film. Jag är som en haj som simmar hela tiden, annars sjunker jag. Jag har alltid en framåtrörelse i livet.

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Att jag började på teaterskola. Att jag träffade Erik och skaffade en massa barn. Att jag började skriva böcker. Att jag började regissera långfilm.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore skådespelare, författare och regissör?

– Något med båtar och havet. Så fort jag har en ledig minut över vill jag ut på sjön. Jag älskar frihetskänslan att köra båt.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Närvaro, ärlighet, lojalitet och humor.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Min syster Bea Uusma. Utan henne hade jag bara vågat hälften.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Fyller Lilla Peter med vänner och en picknickkorg. Lilla Peter är en motorbåt (Sea Ray Overnighter från 1998) som jag skaffade för några år sedan och det är bland det bästa jag gjort i mitt liv. Det är ett så mysigt sätt att umgås med sina vänner. Bara ligga på Lilla Peter hela dagarna och sola, läsa och bada. Tyvärr kostar det en förmögenhet att åka lite längre, även fast han är så liten, men det räcker fint att åka runt lite i Djurgårdskanalen.

Vad är din bild av lycka?

– Samhörighet, att tillhöra en flock, vara del av en stor familj. Skratta och äta gott med människor som jag tycker om. Att vara himlastormande förälskad och det är sol ute. När det lossnar i skrivandet/filmklippandet/regisserandet och jag under några sekunder känner mig som ett geni.

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Ge bort hälften och ha roligt för hälften. Bjuda alla mina vänner och familj på en oförglömlig långresa till Italien. Köpa Stora Peter, en större motorbåt som man kan sova och bo i under sommarlovet. Ha råd att köra omkring i Stora Peter hela sommaren. Köpa lägenheter till alla mina barn. Nu är nog de där 20 miljonerna slut för länge sen…

Vilken är din största kulturupplevelse?

– Jag har nog aldrig varit så omtumlad som när jag klev ut efter den första Indiana Jones-filmen. Jag var 15 år och totalt golvad. Och Fanny och Alexander, långa versionen. Och Gudfadern-filmerna, för att inte tala om musiken! Sen minns jag VD på Dramaten med Helena Bergström och Ernst Hugo Järegård. Och Bergmans uppsättning av Hamlet. För att ta lite mer nutida kulturupplevelser: Jag såg en uppsättning av Jesus Christ Superstar på Kennedy Center Operahouse i Washington och Carmina Burana på en utomhusteater utanför Rom. Noréns Tiden är vårt hem på Maxim med Ingela Olsson, hon är makalöst bra. När det gäller tv-serier så gillar jag Big Little Lies, Entourage och Desperate Housewives. Dans: Alexander Ekmans Eskapist på Operan. Typ allt av Liv Strömquist.

Vad ångrar du mest?

– Att jag inte började med italienska som barn. Det verkar helt omöjligt att få ordning på italienskan som vuxen. Jag har gått kurser och pluggat jättemycket och varje gång jag är i Italien på nån restaurang, så beställer jag maten på italienska, men kyparen ber mig alltid gå över till engelska, för han fattar inte ett ord av vad jag säger.

Bästa klimattips?

– Var noga med din textilkonsumtion, jag köper väldigt lite nya kläder. Jag lånar istället och återvinner allt jag kan.

När gråter du?

– När folk vinner i America’s Got Talent-tävlingar. När djur dör på film. När jag lyssnar på Björn Skifs Håll mitt hjärta.

Vad skrattar du åt?

– Mina vänner, mina barn och mig själv. Jag tycker att jag är väldigt rolig.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Jag har lyckats hitta ett jobb som jag älskar så mycket att jag skulle göra det gratis. Så det finns en inbyggd drivkraft i att det är så roligt. Sen är det ju svårt och hemskt och ångestförlamande ibland, men då blir det så himla härligt när det lossnar.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Förutom italienskan skulle jag gärna kunna spela piano. Eller dansa. Tänk att vara superbra på alla danser som finns. Eller kunna flyga. Det vore ju kul. Hur många får man önska? Jag skulle vilja ha någon form av lokalsinne också, för det är som totalt bortblåst.

Vad är ditt motto?

– Om du har något jobbigt framför dig, gör det på en gång istället för att skjuta upp det. Kraften som går åt för att försöka slippa undan och dra ut på det, kräver mer ork än att bara göra det på direkten.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Förutom fred på jorden och allt sånt, skulle jag gärna ha en toppensommar med bästa båtvädret.

Fler utvalda artiklar