Messiah Hallberg: ”Jag förlorade min nära vän under pandemin”

  • 24 feb 2023
  • 7 min

// Illustration: Annelie Carlström

Messiah Hallberg: ”Jag förlorade min nära vän under pandemin”
Redaktionen Vi

// Illustration: Annelie Carlström

Lyssna på artikeln

Messiah Hallberg – programledare i Svenska nyheter – är trött på sin missunnsamhet, gråter till Lana Del Rey och är lyckligast mellan sina snarkande barn.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är rolig, rätt snäll, ganska gnällig men samtidigt hyfsat lätt att få på gott humör. Min existentiella ångest har verkligen försvunnit med åren.

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Att jag valde att skaffa barn så pass tidigt som jag ändå gjorde. Det fanns ett väldigt tydligt liv före och efter. Det är ju det enskilt största val du kan göra i livet, det kommer man inte ifrån.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore komiker, journalist och programledare?

– Antagligen hade jag varit mer olycklig än jag är idag. Jag vet faktiskt inte. Jag jobbar med det jag drömde om som barn.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Humor tror jag. Humorn är det som sammanbinder alla människor jag bryr mig om.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Det är nog min pappa. Han har format mig så oerhört mycket, på gott och ont. Men min fru också, min mamma. Mina barn. Min barndomsvän John. Hur väljer man mellan dem?

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

– Min missunnsamhet tror jag. Det är ett väldigt destruktivt karaktärsdrag som aldrig leder till något gott. Förutom möjligtvis en del rolig humor om man sätter lite perspektiv på det.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Slår mig ner i en solstol i vår pergola, tar med mig morgontidningen, en bra bok och ett par hörlurar. Sen ligger jag där med en G&T bredvid mig tills solen går ner.

Vad är din bild av lycka?

– Jag är nog som lyckligast när jag ligger vaken mitt emellan mina barn som snarkar bredvid mig. Då känner jag att jag ändå lyckats rätt bra med någonting.

Vad betraktar du som din största olycka?

– Vet inte riktigt hur man definierar en olycka men när jag förlorade min nära vän under pandemin, det måste väl ändå falla in under den kategorin. Det var för jävligt.

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Jag skulle resa runt med familjen och köpa en större lägenhet. Aktier vågar jag inte satsa på igen.

Vilken är din största kulturupplevelse?

– Jag minns hela Hultsfredsfestivalen 2001 som ett helt otroligt rus. Det var 25 grader och sol, jag var sjutton år, livet lekte. Håkan Hellström, Kent, Ulf Lundell, Sahara Hotnights, The Soundtrack Of Our Lives. En otrolig line-up.

Vad ångrar du mest?

– Att jag inte började med standup tidigare. Jag hade kunnat börja minst tio år tidigare än jag gjorde.

Bästa klimattips?

– Jag vet inte om det räddar planeten på något sätt men jag är en jävel på att källsortera. Åker till soptippar, hela baletten.

När gråter du?

– På senare tid har jag gråtit varje morgon när jag kört till jobbet och lyssnat på Lana Del Reys Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd. Det sker nästan exakt på samma ställe, precis varje gång, när hon når bryggan bryter jag ihop.

Vad skrattar du åt?

– Nu senast skrattade jag mycket åt Nate Bargatzes show Hello World. Han har en väldigt härlig tonträff som döljer alla punchlines väl, så man är aldrig beredd på dem. En mycket skicklig komiker.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Truman Capote skrev någon gång som ung: ”Mitt byte är odödligheten: Att vara någon, att bli i ihågkommen. Är det inte också din fåfänga dröm?” Det är nog också min fåfänga dröm.

Vad skulle du vilja hälsa statsministern?

– Njut av det här nu, när du peakar. Det går upp och det går ner, ena dagen är du het, nästa dag är det över. Tro mig, jag vet.

Vad hatar du allra mest?

– Jag har väldigt svårt för dumhet. Svårt för folk som saknar humor och svårt för en viss form av tomt poserande. Kanske borde man svarat krig eller något men jag måste ju vara ärlig.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Jag skulle vilja kunna sjunga och sätta ihop musik. Är otroligt avundsjuk på de som har begåvats med den förmågan.

Hur kan du tänka dig att dö?

– Jag skulle vilja dö nedbäddad i en skön säng med min familj runtom mig. Egentligen precis som min pappa dog, även om jag gärna skippar sjukdomen han hade det sista året.

Vad är ditt motto?

– Jag har inget motto. Borde verkligen skaffa mig ett. Jag säger visserligen ofta: ”Det är vad det är”, men jag vet ärligt talat inte riktigt vad det betyder.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag och min familj får vara friska de kommande decennierna. Och att lyckan fortsätter ett tag till.

Fler utvalda artiklar