När Sissela Kyle blev häcklad på DN-fest

  • 22 sep 2021
  • 4 min

// Foto: Björn Lindahl/ TT

När Sissela Kyle blev häcklad på DN-fest
Markus Wilhelmson

// Foto: Björn Lindahl/ TT

Lyssna på artikeln

Skådespelaren och komikern Sissela Kyle minns ett uppdrag som blev en resa i förnedring. Karaktärerna Grisen och Britt-Marie kommer aldrig att återuppstå.

När Frank Sinatra sjöng inför 537 betalande i Finspångs Folkets park 1953 ansågs det vara bottennappet i hans karriär, innan det vände uppåt igen. Vi frågade några personer om deras bottennapp – och vad de lärt sig av dem.


”För länge sedan skapade jag och min kompis Maria Johansson två karaktärer: Grisen och Britt-Marie. Figurerna föddes när vi fick i uppdrag att presentera en komeditimme i kanalen TV1000. Grisen och Britt-Marie ondgjorde sig på ett raffinerat sätt över det mesta i samtiden, utom sig själva. Calle Norlén skrev manus och det blev början på ett samarbete som pågår fortfarande.

Sändningarna i TV1000 följdes av typ tusen personer, men ryktet om Grisen och Britt-Marie spred sig ändå, inte minst bland journalister. Bland annat uppträdde vi live på Feministfestivalen och gjorde succé.

Så fick vi en fråga om att uppträda på Dagens Nyheters kulturredaktions fest. Kan man tänka sig ett finare uppdrag? Det var urdåligt betalt, men verkligen prestigefyllt, så Calle specialskrev ett manus där vi hycklade och häcklade DN:s kultursidor.

Vi anlände lite nervösa, men väl förberedda. Det visade sig att det inte fanns någon scen, inget ljus och inget ljud. Vi klättrade upp på ett bord där vi stod och balanserade. Det blev snabbt uppenbart att vi bara var ett störande element på en firmafest. När vi började prata var det inte så att sorlet tystnade utan tvärtom. Folk skrek till varandra för att överrösta oss: ’JAG GÅR TILL BAREN NU! SKA NI HA NÅGONTING? TVÅ ÖL! OKEJ!’.

Plattare har skämt aldrig fallit. Vi var två gapiga tjejer som stod på ett bord och var jobbiga. Fiasko är inte ordet, för det var ingen som ens märkte att vi var där. Det blev en resa i förnedring. Vi körde vår grej i tio minuter. Det kändes som tio timmar. Vi hade lovat att göra två akter och plikttrogna som vi var hämtade vi kraft och återvände för ytterligare tio minuters förödmjukelse. Jag sökte någon form av bekräftelse hos publiken, men allt jag mötte var ilskna blickar. När jag senare har fått en ljummen eller dålig recension i DN tänker jag att det säkert är en hämnd för festen.

När vi var klara tittade jag och Maria på varandra. Vi var likbleka. Vad lärde jag mig av detta? Att det är roligt att gå på fest, men att man inte ska uppträda på dem. Grisen och Britt-Marie stod aldrig på en scen igen.”


Sissela Kyle är skådespelare och komiker. I september ger hon sig ut på Sverigeturné med sin show ”Etta på listan”.

Fler utvalda artiklar