Nina Lykke: Här hittar du Oslos litterära hemligheter

Vi anlitar den norska författaren Nina Lykke som ciceron genom en huvudstad som skiner av självförtroende.

  • 9 min
  • 17 maj 2023

Oslos huvudbiblioteks interiör är nästan lika anslående som dess yttre. // Foto: Erik Thallaug/Fotofolk

Nina Lykke: Här hittar du Oslos litterära hemligheter
Nina Lykke

Lyssna på artikeln

Vi anlitar den norska författaren Nina Lykke som ciceron genom en huvudstad som skiner av självförtroende.

1. Biblioteket

Deichman Bjørvika är hela Oslos huvudbibliotek. Sex våningar med litteratur, läs- och studieplatser, scener, bio och verkstäder. Biblioteket öppnade 2020 och har redan vunnit en rad priser. På första våningen ligger restaurangen Centropa, där man från terrassen kan se ut över fjorden och operahuset.
Anne-Cath, Vestlys plass 1, 0150 Oslo

2. Litteraturhuset

Själva centrum för Oslos litterära liv. Öppnade 2007, som Europas största litteraturhus. Förutom flera salar och ett mysigt kafé/restaurang kan man hitta en välsorterad och innehållsrik bokhandel. En hemlighet som många inte känner till är att Litteraturhuset också rymmer en lägenhet där författare kan bo och skriva gratis. Bland gästerna som bott här finns Chimamanda Ngozi Adichie, Anne Carson, Arundhati Roy, Orhan Pamuk, Han Kang, Jamaica Kincaid och Édouard Louis. Haruki Murakami bodde i lägenheten i en hel månad och joggade i den intilliggande Slottsparken varje morgon.
Wergelandsveien 29, 0167 Oslo

Litteraturhuset i Oslo.
Litteraturhuset i Oslo har huserat gäster som Chimamanda Ngozi Adichie, Anne Carson och Jamaica Kincaid. // Foto: Helge Høifødt/ Wikimedia Commons

3. Tronsmo bokhandel

”The coolest book store in the world” enligt Allen Ginsberg. Oberoende bokhandel grundad 1973, med ett rikt urval av intressanta utgåvor som man inte hittar hos de stora kedjorna – plus en stor avdelning med tecknade seriealbum för både vuxna och barn, men kanske mest för vuxna.
Universitetsgata 12, 0164 Oslo

4. Barnbiblioteket Biblo Tøyen

Till Biblo Tøyen – ett av världens 50 häftigaste ställen enligt Time Magazine – får bara barn mellan 10 och 15 år tillträde. Social mötesplats, läxhjälp, schack, matlagning, podcast och givetvis – böcker.
Hagegata 22, 0653 Oslo

5. Aschehougs trädgårdsfest

I slutet av augusti varje år äger Oslos viktigaste kulturevenemang rum: Aschehougs trädgårdsfest (motsvarande Bonnier-festen på Nedre Manilla på Djurgården) på Drammensveien 99. Bara för inbjudna. Men allmänheten – och svenska turister – kan alltid gå förbi på trottoaren utanför och känna fläkten av norskt kulturliv.

Lorry i Oslo.
Historien sitter i väggarna på Lorry. // Foto: Lorry/Bauergroup

6. Lorry

Med en historia som går tillbaka ända till 1870 är Lorry ett begrepp i den norska huvudstaden – med sina rikt dekorerade väggar och separata sittbås. Här blir gärna norska kulturkändisar intervjuade och på väggarna hänger teckningar av många av dem. Erfarna kypare – klädda i förkläden och vita skjortor – serverar traditionell och välsmakande inhemsk mat, och i baren har de cirka en miljon olika typer av öl, både på flaska och på fat. Stället används ofta till förlagens efterfester.
Parkveien 12, 0350 Oslo

7. Ibsen-citat

Konstverket ”Ibsen sitat” består av texter ur Henrik Ibsens dikter, dramatik, brev och tal skrivna med stålbokstäver mellan Ibsens hem på Arbins gate och Grand Café på Karl Johans gate.

8. Bibliotekbaren, Hotel Bristol

De flesta författarintervjuerna i Oslo brukar äga rum här. Djupa skinnfåtöljer samt väggar täckta av bokhyllor säkrar stämningen.
Kristian IVs gate 7, 0164 Oslo

9. Läsekiosker

Lite överallt i Oslo kan man hitta gamla telefonkiosker som har fått nytt innehåll: lästa böcker, som man kan ta med sig om man vill. Som författare tycker jag inte så mycket om detta, eftersom jag tycker att man ska betala för böcker och att dessa kiosker signalerar att böcker har sjunkit i värde, och är något som ges bort gratis. Men för läsare är ju detta fantastiskt!

10. Theatercafeen

Traditionellt ett konstnärsställe. En jag känner har delvis vuxit upp under borden här, medan föräldrarna satt och drack. Fortfarande sitter traditionen i väggarna och man känner sig lite högtidlig när man kommer in. Här, precis som på Lorry, hänger det porträtt på väggarna av konstnärer och kändisar, som antingen har blivit intervjuade här eller som har varit stamgäster.
Stortingsgaten 24–26, 0117 Oslo

12. Palace Grill

Även här äger många av efterfesterna i förlagsbranschen rum. Ursprungligen ett trendigt och ungt ställe, nu mer traditionellt och klassiskt.
Solligata 2, 0254 Oslo


Ur Vi Läser #3 2023.

Fler utvalda artiklar