Ny bok: Så blev 21 500 svenskar blåsta på sina pensioner
Jens B Nordström har skrivit en bok om det tråkigast av alla ämnen: premiepensionssystemet. Ändå skulle storyn passa för en deckare.
Lyssna på artikeln
Jens B Nordström har skrivit en bok om det tråkigast av alla ämnen: premiepensionssystemet. Ändå skulle storyn passa för en deckare.
Huvudperson i Falcon funds-härvan är Emil Amir Ingmanson. Han vill leva flott på Stureplan. Pengarna får han genom att lura folk med telefonförsäljning.
Han har flera konkurser och en fängelsedom bakom sig när han upptäcker vilka möjligheter det nylanserade svenska pensionssystemet erbjuder för den som saknar skrupler. Vi får följa honom från småfifflare till miljardförskingrare och vidare in i fängelse i den nya boken Det stora pensionsrånet.
Det svenska systemet med premiepensionsfonder är extremt, jämfört med andra länder. Ingen annanstans finns så många fonder att välja mellan. Efter flera stora skandaler ska nu antalet fonder bantas rejält, men då, i början av 2010-talet, hade myndigheterna svårt att kontrollera alla aktörer.
I boken beskrivs hur myndigheterna hela tiden ligger flera steg efter bedragarna, hopplöst bakbundna av regelverket som Emil Amir Ingmanson lärt sig spela på, med absolut gehör.
När Finansinspektionen anar oråd lämnar han bara tillbaka det aktuella bolagets tillstånd att agera försäkringsförmedlare, varpå myndigheten är tvungen att lägga ner utredningen – till tjänstemännens stora frustration. När de sedan ser samma personer dyka upp i andra bolag, som frontas av marionetter, kan de ingenting göra.
Men bedrägerierna hade inte varit möjliga om det inte vore för att de flesta av oss är så fenomenalt ointresserade av våra egna pensioner.
– Det där är något de utnyttjade. Det är väldigt lätt hänt att man tackar ja när den som ringer lovar att hjälpa dig att göra något åt det dåliga samvetet, säger Jens B Nordström, ekonomijournalist på TV 4 som tidigare skrivit Saabs sista strid, för vilken han belönades med Guldspaden.
Den nya boken är dagsaktuell när den kommer ut. Rättegångarna pågår hela hösten.
– De var tvungna att dela upp det i två rättegångar. Det här är det största ekobrottet i svensk historia, säger Jens B Nordström.
Du skriver själv att det är ett tråkigt ämne. Varför bryr vi oss inte mer om våra pensioner?
– Under en stor del av livet ligger pensionen långt bort. Kanske vill man inte heller tänka på att man åldras. Sedan har det komplicerade svenska systemet bidragit till ointresset, men det finns nog inga pensionssystem i världen som lyckas få folk engagerade, säger Jens B Nordström.
När myndigheterna till slut stänger ner Falcon funds saknas 1,1 miljarder kronor ur premiepensionsfonderna. Och det är inte staten som tar smällen, utan vanligt folk. Historien om hur det kunde gå så långt är allt annat än tråkig. Jens B Nordström har pratat med drabbade pensionärer, tjänstemän, bankfolk och flera tidigare anställda på Falcon funds. Han har plöjt mejl och chatloggar från bedragarnas datorer, som finns i polisens förundersökning.
Men huvudpersonen Emil Amir Ingmanson har inte låtit sig intervjuas – än.
När snaran drogs åt, flydde han. I boken beskrivs hur han grips när han försöker ta sig in i Ukraina från Ungern med ett falskt pass. I dag sitter han på Kronobergshäktet, dömd till sex år och nio månaders fängelse, i väntan på andra delen av rättsprocessen.
– Vi brevväxlar lite grann, han och jag. Vi får väl se om han ger mig den där intervjun han har lovat, men varje gång vi ska komma till skott så får han förhinder, säger Jens B Nordström.
Hur gör du med din egen pension?
– Jag är inte bättre själv. Länge hade jag en känsla av att jag borde ta tag i detta och göra ett aktivt val, men sedan bestämde jag mig för att ligga kvar i sjunde AP-fonden, som gått bra historiskt och har låga avgifter. Det är faktiskt helt ok att inte göra ett val, säger han.