Ny chefredaktör på Vi

  • 1 nov 2023
  • 6 min

// Foto: Casper Hedberg

Ny chefredaktör på Vi
Unn Edberg

// Foto: Casper Hedberg

Lyssna på artikeln

Från årsskiftet får tidningen Vi ny chefredaktör. Det blir nuvarande redaktionschefen Markus Wilhelmson, utsedd till Årets Journalist av Sveriges Tidskrifter 2022, som tar över efter Unn Edberg som blir VD för LO Mediehus.

En del av Vi:s läsare känner dig som skribent från stora intervjuer eller från Vi:s nyhetsbrev. Hur länge har du varit på Vi?

– Jag började på Vi i november 2016, samma dygn som Donald Trump besegrade Hillary Clinton i presidentvalet, Leonard Cohen dog och det föll en meter snö i Stockholm. Det var en omtumlande dag. Sedan 1 januari har jag varit redaktionschef på Vi, med ansvar för vårt månadsmagasin och för vi.se.

Som skribent kanske många förknippar dig med artikeln du skrev om din syster och hennes 57 flyttar.

– Ja, det var en speciell artikel att skriva. Jag har egentligen aldrig skrivit självbiografiskt tidigare, men den här artikeln om hennes rastlöshet, i skuggan av att vi förlorade vår mamma när vi var i tonåren, verkade beröra många. Den handlade om universella frågor, som allas vår önskan om att det ska finnas en plats att kalla hem, och om hem är en fysisk eller mental plats. Det handlade också om två barn som separerades i en skilsmässa, där jag hade turen att få växa upp i ett tryggt hem, medan min syster hade det stökigare.

Vad tänkte du när du fick frågan om att bli chefredaktör?

– Jag blev ärligt talad lite förvånad. Och smickrad. Och orolig. I en salig blandning. Det är ju något med Vi:s historia – 110 år av kvalitetsjournalistik och starka berättelser – som gör en väldigt ödmjuk. Jag är bara en länk i en större berättelse. Att hitta en balans mellan att förvalta och förnya blir viktigt.

Vad tycker du präglar Vi?

– Det finns vackra ord om tidningen som använts historiskt – som ”meningsfull underhållning” och att ”Vi vidgar vyerna”. Det är vackra deviser som fortfarande är relevanta. Nu använder vi ”Berättelser värda att föra vidare”. Vi märker på reaktioner från läsarna att de förväntar sig högsta kvalitet och det är därför vi samarbetar med Sveriges bästa skribenter och fotografer. Och så har vi en prisbelönt formgivare i vår AD Hanna Johansson som pricken över i. Jag skulle inte kunna tänka mig en bättre redaktion att arbeta på.

Hur kommer du att sätta din prägel på Vi?

– Vi:s läsare är smarta, krävande och ytterst lojala. De ska vi vara rädda om. Vi har de senaste åren också lyckats nå många nya läsare tack vare vår satsning på vi.se, där alla våra artiklar numera också finns att lyssna på. Med detta sagt; det är en utmanande tid och hård konkurrens om läsarnas tid och slantar. Vi måste fortsätta att överraska, roa och oroa, förströ och fördjupa.

Fler utvalda artiklar