Pride i en FN-kontrollerad buffertzon

Kan hbtqi-communityn stärka relationerna mellan grekcyprioter och turkcyprioter på den delade Medelhavsön? Vi träffar en hbtqi-grupp som arrangerar Pride i den demilitariserade buffertzonen.

  • 10 min
  • 28 jul 2023

// Foto: Christina Assi / AFP

Pride i en FN-kontrollerad buffertzon
Alexandra Sandels
Prova idag

Lyssna på artikeln

Kan hbtqi-communityn stärka relationerna mellan grekcyprioter och turkcyprioter på den delade Medelhavsön? Vi träffar en hbtqi-grupp som arrangerar Pride i den demilitariserade buffertzonen.

Vägen till den FN-administrerade buffertzonen som skär igenom centrala delar av Cyperns huvudstad Nicosia är kantad av höga stängsel. På avstånd i ingenmansland skymtar vilt växande gräs och gula sommarblommor. Utanför kaféet och kulturcentret Home for Cooperation, beläget mitt i den så kallade demilitariserade zonen, har en grupp FN-soldater från olika länder samlats.

Inne väntar hbtqi-aktivisterna Theodore ”Theo” Ieronymides och Erman Dolmaci. De är mitt uppe i sommarplaneringen. Bland annat ska de arrangera en Prideparad och fest här i buffertzonen för både grek- och turkcyprioter för andra året. Centret i buffertzonen är en smidig mötesplats här i Nicosia, Europas sista delade huvudstad, då grekcyprioter och turkcyprioter kan träffas här utan att behöva passera varandras gränskontroller.

EU-medlemmen Cypern har varit ett delat land sedan 1974 då Turkiet invaderade den norra delen av ön till följd av en grekiskstödd militärkupp. Sedan dess har den soldränkta medelhavsön varit kluven i en grekcypriotisk del i söder och en turkcypriotisk utbrytardel i norr. Den turkcypriotiska delen erkänns endast av Turkiet medan den grekcypriotiska regeringen är internationellt erkänd och den som företräder Cypern i EU.

Theo Ieronymides är grekcypriot och startade tillsammans med några vänner förra året initiativet Queer Collective, ett nätverk som syftar till att stärka samarbetet mellan hbtqi-communityt från båda sidor av ön och främja hbtqi-rättigheter. Gruppen anordnar allt ifrån open mic-kvällar (live-shower där publiken får uppträda), filmvisningar och diskussionscirklar till demonstrationer för ökade hbtqi-rättigheter.

Erman Dolmaci är turkcypriot och har länge varit aktiv inom den turkcypriotiska hbtqi-organisationen Queer Cyprus. Förra året arrangerade Queer Collective och Queer Cyprus tillsammans det första Pridetåget i buffertzonen för grekcyprioter och turkcyprioter och i år är det alltså dags igen.

– Vi ville göra något nytt. Folk var redo att ta ett djärvt steg framåt, säger Theo som är 35 år gammal och till vardags arbetar som jurist.

Det är först under de senaste årtiondena som kampen för hbtqi-rättigheter tagit fart på allvar här på Cypern. I den grekcypriotiska Republiken Cypern avkriminaliserades homosexualitet så sent som 1998. För nio år sedan, 2014, hölls Cyperns första Prideparad. Året efter infördes samkönade partnerskap i den grekcypriotiska delen. På norra Cypern avkriminaliserades gay sex inte förrän 2014. Erman Dolmaci, 33, skakar på huvudet och berättar hur turkcypriotiska hbtqi-aktivister träffades under diskreta former i varandras hem runt 2008 för att diskutera hur förändring kunde drivas igenom.

Idag är situationen för hbtqi-samhället avsevärt bättre på båda sidorna men mycket arbete kvarstår, konstaterar både Theo och Erman.

– Det är klart att det är bättre nuförtiden men det betyder inte att hbtqi-personer inte utsätts för mobbing i skolor och i samhället, säger Erman Dolmaci och tar en klunk kaffe.

Theo upplever att det fortfarande är många som inte vågar ta steget och komma ut, till exempel på grund av konservativa hemförhållanden. Cypern är trots allt en ö där religion och tradition länge haft starkt inflytande på politiken. Retoriken mot hbtqi-personer från konservativa och nationalistiska grupper kan fortsatt vara hård.

Theo sätter dock sitt hopp till den unga generationen.

– Vi ser ett stort skifte bland de yngre. De är mycket mer öppna och bryter med det förflutna, säger Theo.

Theodore ”Theo” Ieronymides och Erman Dolmaci. // Foto: Alexandra Sandels
Theodore ”Theo” Ieronymides och Erman Dolmaci. // Foto: Alexandra Sandels

Men visst kan det delade Nicosia vara lite av en speciell stad för unga hbtqi-personer. Särskilt om man vill app-dejta.

– När du matchat med någon på till exempel Grindr så ser du snabbt att personen bor på den andra sidan. Kanske den man matchar med inte vill eller ens kan korsa över till den andra sidan, berättar Erman.

Sedan 2014 har hbtqi-organisationen Accept årligen arrangerat en Prideparad i den grekcypriotiska delen av Nicosia. Men Theo och Erman ville ta det hela ett steg längre och arrangera Pride i buffertzonen, en alldeles särskild plats för många cyprioter med mycket symbolik. Här nere utkämpades hårda strider mellan grekcyprioter och turkcyprioter på 70-talet intill bland annat Ledra Palace, ett populärt lyxhotell under 50- och 60-talen. Idag fungerar den skotthålsmärkta grandiosa byggnaden som ett högkvarter för FN-trupper i detta ingenmansland.

Theo medger att han var lite nervös för hur Queer Collective och ett Pridetåg på den här platsen skulle tas emot. Såren efter konflikten är fortfarande djupa hos många på ön. För en del grekcyprioter och turkcyprioter är det långt ifrån självklart att passera gränsen eller vistas i buffertzonen.

– Kanske är vi bara en grupp tokiga queers som tappat det, tänkte vi ibland, minns Theo. Men intresse för aktiviteter och en Pride som samlar både grekcyprioter och turkcyprioter har visat sig finnas. När Queer Collective arrangerade sin första så kallade bi-kommunala Pride i buffertzonen förra året deltog omkring 1000 personer.

Samtidigt är Erman och Theo tydliga med att det är ideologiskt likasinnade som dras till deras events: personer som vill se en lösning på konflikten och en återförening i någon form mellan de båda sidorna. Och det gör deras arbete enkelt på en delad ö där terminologi och symbolik annars så lätt kan ställa till problem.

– När vi i Queer Collective planerar Pride tillsammans med Queer Cyprus hamnar vi direkt i diskussionen kring logistik istället för ideologi. Det är skönt att slippa sitta och dividera huruvida Pride i buffertzonen kan reta upp hårdföra nationalister eller inte och gå direkt på planeringen, säger Theo.

Men att arrangera en Prideparad i en FN-kontrollerad buffertzon kan vara mycket utmanande, menar Theo och Erman. Och då syftar de inte på eventuella repressalier från hårdföra politiska element som förargas av en Pride längs den gröna linjen utan något helt annat: tillstånd och byråkrati.

– Det är toaletterna, utbrister Theo och slår ut med händerna. Vi satt i 40 minuter i mötet häromkvällen och diskuterade hur vi ska få alla toaletter ner till buffertzonen så att vi kan få tillstånd. Överlag är det en massa papper och dokumentation som ska lämnas in för att arrangera ett sånt här event på denna plats, fortsätter Theo.

Vi strävar mot samma mål

FN har under många år organiserat fredssamtal mellan de grekcypriotiska och turkcypriotiska styrena, dock utan framgång. År 2004 slöts en FN-stödd överenskommelse som fick stöd av turkcyprioterna, men som grekcyprioterna röstade nej till i en folkomröstning. I juli 2017 bröt samtal i Schweiz under FN:s medling samman mellan den grekcypriotiska regeringen och det turkcypriotiska styret.

Idag är relationerna mellan det grekcypriotiska styret och turkcypriotiska ledare ansträngda. Den turkcypriotiske ledaren, högerpopulisten Ersin Tatar, som har nära band till Turkiets president Erdogan, kräver en tvåstatslösning för ön, vilket grekcyprioterna förkastar. Den grekcypriotiska sidan har i sin tur dragit in cypriotiska pass för en del turkcypriotiska tjänstemän den senaste tiden, vilket upprör på den norra sidan. Dock fortsätter ledarna för de båda sidorna att träffas för samtal här i buffertzonen på just Ledra Palace Hotel under FN:s medling.

Trots den svåra politiska situationen så känner sig både Theo och Erman hoppfulla inför framtiden.

– Jag har hopp eftersom vi får mycket positiv feedback från olika håll i vårt arbete, säger Theo.

Årets Prideparad arrangerad av Queer Collective visar sig också dra intresse. I mitten av juni samlades omkring 700 personer på varsin sida av gränsen i Nicosia för att tåga ner till buffertzonen med regnbågsflaggor och banderoller med texten ”Fred på Cypern kan inte stoppas.” Efter att ha passerat gränskontrollerna möttes de två grupperna utanför Home for Cooperation där det sedan hölls fest med uppträdanden av grekcypriotiska och turkcypriotiska dragartister.

En av dem som deltog är 28-åriga Mamandia, en grekcypriotisk doktorand i biologi. För henne var det speciellt med en Pride i buffertzonen då hennes flickvän är turkcypriot.

– På så sätt var det extra känslosamt för mig. Queer-personer är ofta mer enade här då vi strävar mot samma mål, säger Mamadia.

Fler utvalda artiklar