Psykedeliska skelett blev Manders signum

  • 20 okt 2021
  • Scen
  • 3 min

Erik Lundin värmer upp för Håkan Hellström på Stockholms Stadion i juni 2017. I bakgrunden den 40x8 meter stora LED-­skärmen som Mander designade till turnén. // Foto: Per Englund

Psykedeliska skelett blev Manders signum
Pontus Dahlman

Erik Lundin värmer upp för Håkan Hellström på Stockholms Stadion i juni 2017. I bakgrunden den 40x8 meter stora LED-­skärmen som Mander designade till turnén. // Foto: Per Englund

Lyssna på artikeln

Illustratören och konstnären Mander har prytt skateboards och dekorerat hela Håkan Hellströms turné. I oktober öppnade utställningen Mander. Teckning, posters och grafik på Sörmlands museum.

Det började redan i tonåren. När vännerna startade band och började driva klubbar hakade Martin Ander på. Med sina pennor och papper.

– Då var jag snabbt framme och gjorde affischerna och skivomslagen. Därifrån har det bara fortsatt.

Numera har han ett eget artistnamn: Mander. Och den 2 oktober öppnar en stor tillbakablickande utställning på Sörmlands museum i Nyköping, med hans grafiska illustrationer, teckningar och affischkonst.

Hans portfolio, som man säger i branschen, rymmer en värld med glatt grinande dödskallar. Påklädda skelett som åker rulltrappa i egendomliga byggnader inspirerade av den optiska arkitekturtrollkarlen M.C. Escher. För att inte tala om raddan av besynnerliga monster. Allt drastiskt och distinkt tecknat.

– Jag vill fånga en hel berättelse i en och samma ”ruta”, säger Martin Ander och berättar att han inspireras av just serievärldens slagkraftiga uttryck, och illustratörer som groteskmästaren Hans Arnold.

– Även 60-talets psykedeliska konsertaffischer fascinerar mig.

I den genren sattes Mander på prov när han fick uppdraget att göra affischerna till popgiganten Håkan Hellströms turné häromåret, vilket slutade med att han ”ritade allt, från biljettarmbanden till toalettskyltarna och hela scendekoren”.

Och så är det teckningarna han gör på uppdrag av olika skateboardmärken, bilder som präglas på undersidan av brädorna för att dra åt sig köparnas blickar där de hänger i butiken. Även där händer det förstås grejer. Bland de surrealistiska motiven: en haj med hatt som spelar biljard, en gorilla som skjutit ner en rymdsond med pil …

– Jag vill hitta en balans mellan det ruggiga och det roliga. Om man enbart försöker vara tuff i sitt uttryck blir det bara fånigt. En läskig dödskalle är inte intressant, men tittar den i kors är den rolig och intressant. Ibland kan jag fnissa åt mina bilder när jag kommer på en bra idé.

Fler utvalda artiklar