I förra avsnittet berättade Kuba Rose om en man i hans egen ålder som kommit in på akuten i så dåligt skick att han flyttades till intensivvårdsavdelningen. Vad hände med honom där – och hur gick det sen?

Hur gick det för patienten som skickades till intensivvårdsavdelningen? Han som hela tiden sjönk i syremättnad trots maximal mängd syrgas?
Han klarade sig ganska bra, trots allt. Nu är han hemma igen. Tillbaka hos sin familj.

En dryg vecka låg han på intensivvårdsavdelningen IVA, omväxlande på mage och på rygg. Nedsövd. Hela tiden med en syrgasslang ner i halsen och personal som vårdade honom – dygnet runt. Jag ser korta anteckningar i journalen om att kanske försöka väcka honom nästa dag. Sen ett bakslag och fortsatt nedsövning. En sjuksköterska som ringer och informerar patientens mamma om hans allvarliga tillstånd.

För varje dag han låg på IVA blev han svagare, eftersom musklerna inte används när man är nedsövd. Detta trots att personalen gör passiva övningar med patienterna för att hålla igång muskler och leder. Och den enda näring han fick var en proteinlösning ned i magen via en slang i näsan. För att komma tillbaka i vanlig form behöver han flera veckor lång rehabilitering. Och då är han ändå bara fyrtio år.

Redan när jag träffade honom första gången såg jag under landstingsfilten att han var överviktig. En allvarlig riskfaktor. På IVA upptäckte dom också att han hade en odiagnostiserad diabetes. Ytterligare en riskfaktor. Men han klarade sig. Det gör nästan alla som är under 40 år och drabbas av covid-19.

Ser ut så här

Ny look: På akutkliniken har vi för övrigt börjat använda nytillverkade skyddsmasker istället för visir och engångsmunskydd. Väldigt skönt eftersom både på- och avklädning går mycket snabbare. Plus säkrare för alla dem som jobbar nära patienterna.

Och ett tips: På Folkhälsomyndighetens hemsida finns dagliga uppdateringar med bland annat antal fall och döda i olika åldersgrupper. Av 3 100 människor som testats positivt och varit under 40 år, har endast 12 personer avlidit.