Ruben Östlund om boken som tog sig in i ”Triangle of sadness”

Den 7 oktober är det Sverigepremiär för Ruben Östlunds Guldpalmenprisade Triangle of Sadness. Där spelar hans favoritbok en liten men naggande god cameoroll.

  • 5 min
  • 6 okt 2022

// Foto: Sina Östlund

Ruben Östlund om boken som tog sig in i ”Triangle of sadness”
Kicki Möller

Lyssna på artikeln

Den 7 oktober är det Sverigepremiär för Ruben Östlunds Guldpalmenprisade Triangle of Sadness. Där spelar hans favoritbok en liten men naggande god cameoroll.

– Jag fick ta hjälp av mamma för att komma på vilken favoritbok jag hade som barn. Hon var lågstadielärare och har alltid uppmuntrat mig att läsa. När hon nämnde Sjörövarbok av Lennart Hellsing kastades jag tillbaka till barndomen. Den handlar om sjörövare som försöker bosätta sig på en ö men blir för rastlösa. Det äventyrliga, att åka ut i världen, lockade mig, säger Ruben Östlund, just nu stationerad på Mallorca med böckerna i lådor, under tiden som Göteborgslägenheten genomgår ett stambyte.

– Poul Ströyers illustrationer i Sjörövarbok var detaljrika, det fanns mycket att upptäcka på varje sida. Men jag har förstått att bilder och text ändrats sedan originalet 1965. Jag tror att någon strippa fick en bh på sig i senare upplagor. Men jag minns henne faktiskt utan bh, det var ju lite spännande då.

Från sjörövare till klättring, du har plockat ännu en äventyrsbok från hyllan.

– Ja, Snudda vid avgrunden av Joe Simpson är en bok som verkligen berörde mig som ungdom. Jag gick på Schillerska gymnasiet i Göteborg och läste den på väg till och från skolan. På den tiden var jag väldigt intresserad av skidåkning och fascinerad av bergsmiljö. Det var med skidåkningsfilmer som mitt filmintresse tog fart. Snudda vid avgrunden handlar visserligen inte om skidor, men om bergsklättring. Två vänner råkar ut för en olycka i bergen i Peru. Den ena måste skära av repet till sin kompis för att själv överleva. Han tror att kompisen dör men i själva verket ligger kompisen levande i en spricka och kampen för överlevnad börjar. Jag blev tagen av skildringen av människans förmåga. Kraften som kan uppstå bara viljan finns, det var nästan en chockartad upplevelse för mig.

En annan av dina favoritböcker har smugit sig in i din senaste film?

– Ja, i Triangle of Sadness ligger en miljardär på en lyxyacht och läser Utopia för realister av Rutger Bregman. Jag läste själv boken när jag arbetade med filmen. Den handlar om hur man bygger ett jämlikt samhälle och tar upp flera intressanta tankar om medborgarlön. Den gjorde mig hoppfull för den kopplar loss idéer från partipolitik. Jag blir rätt deprimerad av den polariserade politiska debatten i dag. Senare såg jag ett klipp där författaren är på den årliga ekonomi­konferensen i schweiziska Davos, med höjdarna inom politik och näringsliv. Bregman sitter där på scenen och kritiserar konferensen för att ingen nämner vad som leder till verklig förändring. ”Stop bullshitting and pay taxes” säger han. Det är inte direkt vad publiken vill höra. Men jag tyckte det var en bra mening och använder den i Triangle of Sadness. Den ropas ut ur högtalarsystemet på en lyxyacht, när alla passagerare är sjösjuka i en storm. Det är min hyllning till Rutger Bregman.

Vad läser du just nu?

– Jag har en tio månaders bebis och hinner inte läsa. Men en författare som jag alltid ser fram emot att läsa är Michel ­Houellebecq.

Fler utvalda artiklar