Vilken tur att familjen Levengood hade hembiträdet Lempi – det var nämligen bara hon som förstod sig på gasspisen. Hennes maizenapudding var outstanding, minns Mark. Vi har moderniserat den lite.

"Vi hade ett hembiträde som hette Lempi när jag var barn. Hon var hemskt gammal och var den enda som kunde laga mat i vår familj, till exempel kunde hon skala en apelsin så den föll ut som en blomma.

Hon lagade en ljuvlig maizenapudding som görs av mjölk och maizena och som smaksätts med citron. Man serverar den med saftkräm.

Den åt vi i regel på söndag eftermiddag, men om Lempi tyckte synd om oss så kunde vi få den även en vardag. Om vi var sjuka och fick feber så sprang hon omkring och brände fjädrar och hytte åt olika riktningar för att driva bort onda andar. Det fungerade alltid. Sedan, när man var på bättringsvägen, fick man maizenapudding.

Alla älskade den, både barn och vuxna. Den går snabbt att göra och smakar fortfarande gott, tycker jag. Jag brukar göra den till barnen, och de älskar den också. Det är den enda mat jag kan göra. Jag är verkligen dålig på att laga mat men min maizenapudding lämnar ingen oberörd!

När Lempi hade dött konstaterade vi att ingen annan i familjen förstod hur gasspisen fungerade, så från den dagen åt vi middag på Fazers restaurang i Helsingfors. Först när jag var 20 år och träffade Jonas fick jag varm hemlagad mat igen.”

Mark Levengood Journalist, författare och programledare. Född på en militärbas i USA, uppvuxen i Helsingfors, men är sedan 80-talet verksam i Sverige. Levengood har lett flera stora tv-produktioner och har, tillsammans med Unni Lindell, givit ut två böcker med barncitat som sålt i över en miljon exemplar.

Maizenapudding med saftkräm & bär

Maizenapudding är Nordens svar på den italienska pannacottan. Lägg ingen vikt vid det lite tråkiga namnet, det är en fantastiskt god dessert som är lätt att laga. Saftkrämen kan man utesluta om man vill och servera puddingen enbart med bär. Laga gärna puddingen en dag i förväg.

Recept: Liselotte Forslin

6 portioner
Tillagningstid: 35 minuter + kylning

Maizenapudding
• 6 dl mjölk
• 2 dl vispgrädde
• 1 1/2 dl strösocker
• 1 dl Maizena
• 1 ekologisk citron, rivet skal
• 2 äggulor

Saftkräm
• 2 dl koncentrerad jordgubbssaft
• 4 dl vatten
• 3–4 msk Maizena

Till servering
• 2 dl bär av valfri sort

Maizena är ett exempel på ”varumärkesord”, det vill säga när ett ­varumärke blir synonymt med en produkt, i detta fall majs­stärkelse. // Foto: Ulrika Ekblom

Tillagning av puddingen
• Blanda mjölk, grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.

•  Sänk till låg värme och vispa ner Maizenan. Låt sjuda tills det tjocknar lite, cirka 5 minuter.

• Tillsätt citronskalet och vispa i äggulorna. Låt sjuda 1 minut under omrörning.

• Fördela i glas, skålar, burkar eller i en stor skål och låt svalna.

• Plasta in och kyl puddingen ett par timmar eller över natten tills den stelnar något. Den ska fortfarande vara krämig.

Tillagning av saftkrämen
• Blanda koncentrerad saft och vatten i en kastrull och låt koka upp.

• Rör ut Maizenan i lite kallt vatten och vispa ner i kastrullen.

• Sjud 2-3 minuter under omrörning till en simmig kräm som ska vara ganska lös.

• Låt svalna och toppa puddingen med saftkrämen samt bär innan servering.