Så lärde sig Dogge Doggelito älska Spaghetti alle vongole

 • 21 aug 2023
 • 2 min

// Foto: Ulrika Ekblom

Så lärde sig Dogge Doggelito älska Spaghetti alle vongole
Tomas Dur Fläckman

// Foto: Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

Dogge hade ingen aning om vad som stod på den italienska menyn. Så han chansade – och drog sitt livs gastronomiska vinstlott.

”För länge sedan var jag programledare för TV4:s reseprogram När & fjärran. Jag var i Thailand, Venezuela, Kina … en massa ställen.

Även Sicilien stod på mitt schema. Jag har alltid gillat pasta i alla dess former, så jag tänkte att nu har jag kommit rätt.

Vi hamnade i staden Cefalù på norra sidan av ön. En kväll gick jag in på en av stans många kvarterskrogar. Det var kanske inget speciellt med just det stället, men stämningen den kvällen var ­fantastisk – solen gick ner, det var fortfarande varmt, i restaurangen fanns massor av levande ljus, det var rena rama Lady & Lufsen!

Menyn var på italienska som jag inte förstår, så jag chansade på en spaghetti alle vongole, utan att ha en aning om vad jag skulle få. Det är pasta i alla fall, tröstade jag mig med.

Maten kom in, och det var det mest fantastiska jag hade smakat: spaghetti, små musslor, vitlök, persilja, vitt vin … Allt var så fräscht och färskt, musslorna var säkert hämtade ur havet samma dag.

Sedan dess är spaghetti alle vongole min favoriträtt och jag beställer den ofta när jag äter ute. Det kan vara mer eller mindre gott, jag har testat många varianter, men det blir aldrig lika bra som i Cefalù den där kvällen.”

Berättat för Tomas dur Fläckman


Om man vill lyxa till det lite mer kan man även ha i en liten burk skalade vongolemusslor. Finns i välsorterade fiskdiskar. // Foto: Ulrika Ekblom

Spaghetti alle vongole

Tillagningstid: 35 minuter + ev 1 timme för blötläggning

En lättlagad pastarätt som lämpar sig att göra till max fyra personer åt gången. Om man vill kan man låta musslorna stå i kraftigt saltat vatten en timme innan så öppnar de sig och eventuell sand sköljs ut. Skölj dem sedan väl och använd som i receptet.

4 portioner

• 2 kg färska vongolemusslor med skal
• 300 g spaghetti eller linguine
• 3–4 vitlöksklyftor
• olivolja till stekning
• 2 ½ dl vitt vin
• 1 tsk salt
• 2 dl hackad bladpersilja
• 2 krm chiliflakes
• salt och nymald svartpeppar

Gör så här

 1. Lägg musslorna i en ho med kallt vatten. Släng alla trasiga.

 2. Koka pastan 1 minut kortare än angiven tid. Häll av och håll varm under lock.

 3. Skala och hacka vitlöken.

 4. Hetta upp en skvätt olja i en stor gryta som ska rymma både musslor och pasta.

 5. Fräs vitlöken utan att den tar färg. Lägg i musslorna och rör om.

 6. Häll i vinet och 1 tsk salt. Sätt på lock och låt koka kraftigt i cirka 3–4 minuter tills musslorna öppnat sig. Skaka grytan då och då.

 7. Släng de musslor som inte öppnat sig.

 8. Tillsätt pastan, persiljan och ­chiliflakes.

 9. Smaka av med salt och peppar och servera genast.


Recept och styling Liselotte Forslin.

Ur Tidningen Vi #8 2023

Fler utvalda artiklar