Såg Skarsgård på tv – flyttade till Sverige

  • 4 apr 2022
  • 5 min

// Foto: Denis Ilecic

Såg Skarsgård på tv – flyttade till Sverige
Anna Hedelius

// Foto: Denis Ilecic

Lyssna på artikeln

Ivana Komatina såg Alexander Skarsgård på tv och bestämde sig för att flytta till Sverige. När hon nyligen lunchade i Stockholm satt Hollywoodstjärnan vid bordet intill. Under vinjetten Ögonblicket berättar människor om ett tillfälle i livet då allt har förändrats eller de tvingats till ett avgörande val.

”När jag nästan var färdig med mina Bachelorstudier i arkitektur i Belgrad 2009 bilade jag i Europa med några vänner. Vi körde genom Italien, Österrike, Tyskland, Slovenien och sedan tillbaka. Det var en resa som fick mig att förstå att jag inte ville stanna i Serbien.

Eftersom nästa steg var att påbörja en Masterutbildning kändes det som ett bra läge att flytta.

Vid den här tiden följde jag vampyrserien True Blood på HBO. En helgmorgon då jag slog på senaste avsnittet började en av karaktärerna tala ett språk jag inte förstod. Jag hajade till när jag hörde det, och eftersom jag gillar språk började jag googla på vem han var och vilket land han kom ifrån. Alexander Skarsgård, från Sverige.

Jag hade aldrig tänkt på Sverige tidigare, men en snabb sökning visade att en del saker jag gillade kom därifrån, bland annat The Knife, ett band jag älskar.

Mitt intresse väcktes och jag googlade ’Master Studies Architecture Sweden’. Utbildningen erbjöds på Chalmers i Göteborg och KTH i Stockholm. Till slut valde jag att ansöka på Chalmers. Jag landade i Sverige den 20 augusti 2010. Metro Göteborg var den första tidning jag såg på flygplatsen. På omslaget fanns en stor bild på Alexander Skarsgård. Jag tolkade det som ett tecken på att jag hade valt rätt. Jag hade flyttat direkt från mina föräldrar till ett helt nytt land, vilket gjorde att jag var väldigt känslosam. True Blood gick fortfarande på HBO och att se den var ett sätt för mig att känna mig hemma.

Efter två års studier i engelska fick jag min första anställning som praktikant på ett kontor i Göteborg, som av en händelse hette Metro Arkitekter. Det första min chef sa när han introducerade mig för personalen var ”Det här är Ivana, hon förstår vad ni säger, så ni får bara prata svenska med henne”. Av någon anledning trodde jag att det var förbjudet även för mig att prata engelska, så jag talade någon variant av pantomim och svenska. Det var jobbigt, men bra eftersom jag lärde mig språket relativt fort. I samma veva hade jag min första date med Denis, som är född i Kroatien men uppvuxen i Sverige. Vi stämde träff vid Kungsportsplatsen och gick sedan hem till honom och spelade actionspelet The Witcher i sju timmar. Vi har varit tillsammans sedan dess och flyttade till Stockholm för åtta år sen.

När jag fick svenskt medborgarskap 2016 började jag leka med tanken på att skriva ett brev till Alexander Skarsgård och berätta hur några repliker på svenska har förändrat mitt liv. Men det blev aldrig av. I stället fylldes min telefon av selfies från kompisar som hade träffat honom, ofta på något ställe där jag själv hade befunnit mig bara någon timme innan; ett kafé på Östermalm i Stockholm eller en lounge på Way out West i Göteborg.

För två år sedan startade jag och en kollega eget arkitektkontor på Södermalm. Oftast äter jag på jobbet, men nyligen lunchade jag med en gammal kompis från Göteborg på en liten restaurang vid Hornstull. När jag skulle gå för att hämta vatten och bestick märkte jag plötsligt att Alexander Skarsgård satt vid bordet bredvid. Han och hans sällskap var just på väg att gå. Jag tänkte att om jag inte pratar med honom nu kommer chansen att se honom igen vara väldigt liten. Så jag sa: ’Ursäkta mig’ och stoppade honom. Jag var jättenervös, mina händer skakade och jag minns inte exakt hur jag formulerade det, men ungefär ’Du har förändrat mitt liv och jag måste få berätta…’

Han lyssnade och log, frågade om jag trivdes. Och så berömde han mig för min svenska. Det kändes extra roligt med tanke på att allt började med just språket.

Vårt möte varade kanske bara en minut, men det kändes som både kort och länge. Efteråt var jag pirrig, skakade och under resten av dagen hade jag flashbacks.

När jag kom hem och berättade alltsammans för Denis sa jag: ’Jag har träffat Alexander Skarsgård, nu kan vi flytta tillbaka till Balkan’.

Men det var ett skämt. Vi känner båda att vårt hem är i Sverige.”


Berättat för Anna Hedelius.

Fler utvalda artiklar