Sju dieter vi helst vill glömma

  • 9 jan 2024
  • 4 min

// Illustration: Hanna Johansson, Foto: TT

Sju dieter vi helst vill glömma
Jonas Cramby

// Illustration: Hanna Johansson, Foto: TT

Lyssna på artikeln

Nytt år och omstart. Eller? Dagens dieter fokuserar ofta på vad man INTE ska äta. Så har det inte alltid varit. Här är några av de knasigaste – och skadligaste – kostråden.

20-talet: Kol-cleansen 

När det är dags för dagens dieter att dömas av framtiden skulle jag tippa på att många ”cleanser” och ”detoxdieter” kommer ligga allra risigast till. Dummast av alla kanske ändå kol-cleansen var, där man skulle dricka svindyrt aktivt kol som var tänkt att dra ut gifter i kroppen, men som visade sig dra ut en massa näringsämnen istället. 

90-talet: Rikshospitalets bantningskur

Rikshospitalet, det låter ju seriöst? Ja, vem över 40 har inte åtminstone en gång i livet provat att varva kålsoppa med ett kilo bananer om dagen och sedan efter 13 dagar bli grymt besviken över att man inte gått ner utlovade 7–20 kilon (och efter en utekväll och ett McDonaldsbesök omedelbart gått upp allt igen).

80-talet: Flygvärdinnedieten

Flygvärdinnor är ju piffiga, vad gör egentligen de när syntetdräkterna börjar strama? Enligt denna klassiska diet blir de fem kilo lättare på fem dagar genom att undvika potatis och spannmål. Något som naturligtvis inte fungerade annat än som någon slags föregångare till dagens alla lågkolhydratdieter. 

80-talet: Fashion-dieten

Här har ni en smart diet som spreds i tjusiga modemagasin under 80-talet: laga precis vad du vill – kan vara alltifrån Biff och bea till Flygande Jakob – klä upp dig, duka med ditt allra finaste porslin, sätt på lite soft musik och DOFTA sedan bara på maten. Inget ätande ingår. Enligt metoden luras hjärnan på detta sätt att tro att man ätit och man kan lägga sig mätt och belåten. Inte.

70-talet: Smörgåsdieten

Nu snackar vi! Denna underbara diet spreds enligt uppgift från Spanien, var poppis då man fortfarande skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen och hade bara två regler: 1. Att en måltid om dagen skulle ersättas med en macka. Och 2. Att allt man åt under den måltiden skulle få plats mellan två skivor bröd – mackan kunde var hur hög som helst. Inga side dishes tilläts dock och antagligen inte så mycket viktnedgång heller. 

20-talet: Viktminskningspillret

Den ultimata drömmen för alla bantare är ju ett piller som man kan ta och sedan helt utan ansträngning gå ner i vikt (och som inte innehåller knark). Under 20-talets USA var denna dröm sann. Problemet var bara att den aktiva ingrediensen i pillret var en levande binnikemask.

1800-talet: Fletcherism

På 1800-talet uppfann dietisten Horace Fletcher en viktminskningsmetod vars huvudråd man kan höra än idag: att man ska tugga maten 32 gånger innan man sväljer den (en gång för varje tand i munnen). Mindre känt är att han också förespråkade att man alltid skulle ha en hink i knät att spotta ut all den mat man inte pallade att tugga ordentligt.


Läs mer av Jonas Cramby: 10 ögonblick som förändrade mat-Sverige

Läs mer av Jonas Cramby: Sveriges 10 folkligaste maträtter

Fler utvalda artiklar