Skrädat mjöl – en värmländsk tradition
Skrädat mjöl är en värmländsk tradition. Margareta Edsgård har skrivit en bok om den lokala seden som uppskattades av Selma Lagerlöf.
Björkaholm Qvarn. // Foto: Margareta Edsgård, Dan Nilsson
Lyssna på artikeln
Skrädat mjöl är en värmländsk tradition. Margareta Edsgård har skrivit en bok om den lokala seden som uppskattades av Selma Lagerlöf.
Det sägs attSelma Lagerlöf började varje morgon med en skål skrädmjölsvälling. På toppen en gräddros. Efter det var hon redo för ytterligare en arbetsdag som författare, akademiledamot och hemmansägare. Och värmlänning, förstås.
Margareta Edsgård har specialiserat sig på den värmländska mattraditionen och har nu skrivit en bok om skrädmjölet, unikt för detta landskap.
– Det är ett havremjöl som efter rostningen skalas och mals. Skräda betyder just att skala. Skrädmjölsdrömmar är underbart goda. Och Stöpaforskaka med lingon, pannkakor, våfflor… Mjölet har en smak av nöt som gör kakorna extra goda.
Läs hela sommaren för 3 kronor!
Betala tre kronor för tre månaders läsning. Därefter 69 kr per månad.
Enkelt att bli medlem, enkelt att säga upp. Det här ingår:
- Nya intervjuer, analyser, krönikor, bokutdrag, quiz och reportage varje vecka
- Läs allt ur vårt systermagasin Vi Läser
- Få tillgång till e-tidningen
- Alla artiklar finns inlästa
- Veckobrevet, litteraturbrevet och kulturtipsbrevet i din mejlkorg
- Få tillgång till Vi-appen