Stina Jofs: ”Kunskap, är det makt?”
Stina Jofs

Stina Jofs: ”Kunskap, är det makt?”

  • 23 dec 2019
  • 5 min

Lyssna på artikeln

Plötsligt fick jag för mig att läsa Bibeln. Hela klabbet. Hade jag skådat ljuset, kände jag en obetvinglig lust att gå till källorna? Nope. Jag ville bara veta.

Veta vad? Inte vet jag!

När beslutet fattades var jag ganska ung och led av … nej, jag leddes av en näst intill patologisk kunskapstörst. Nyfikenhet är en både inspirerande och stressande kamrat på livets resa. Allt man inte kan! Allt man inte fattar!

Bäst att inleda vandringen mot allvetande genom att trycka i mig världens mest lästa bok. Att det skulle vara så träligt anade jag aldrig. Mosebok 1:11:

När Arkapsad var trettiofem år gammal, födde han Sela. Och sedan Arkapsad hade fött Sela, levde han fyra hundra tre år och födde söner och döttrar. När Sela var trettio år gammal, födde han Eber. Och sedan Sela hade fött Eber, levde han fyra hundra tre år och födde söner och döttrar. När Eber var trettiofyra år födde han Pelag …

Det finns en del att fundera över här, särskilt för en som redan funderade över alldeles för mycket. Kunskapens träd växte enligt samma skrift i Edens lustgård tillsammans med Livets träd. Det första trädet bar frukt, samt kunskap om både gott och ont. Det andra gav okunskap men evigt liv. Så kom ormen, lockade ungdomarna att äta av ett äpple och efter några tuggor insåg Adam och Eva att de var nakna. Eller snarare, de fick genom äpplet kunskap om att det inte var bra att visa sig nakna.
Evigt liv kunde de glömma.

Ju mer jag läste, desto mer förbryllad blev jag. Till slut var jag tvungen att återgå till ateismen och bestämde mig i stället för att plöja ett av de där gamla, dyra uppslagsverken som bara fanns i rika, bildade hem,
i alla fall när jag var barn. Ovärderad kunskap, sanning i dyra skinnband. Nordisk Familjebok från 1904, A till Armatiblev startskottet.

Redan på afrikanska religioner fastnade jag emellertid:

Där icke islam eller kristendom vunnit insteg, härskar nästan överallt rå fetischdyrkan. Några folk hava de torftigaste religiösa föreställningar, knappt aning om ett liv efter detta /…/ Gentemot denna vilda, grymma hedendom har islam åstadkommit ett väldigt framsteg i negrernas hyfsning och bildning. Man ska inte döma dåtiden med dagens ögon, men…

Strategin är en annan nu, inget mera från pärm till pärm-läsande av encyklopedier, utan jag öppnar den här typen av böcker godtyckligt och trycker helt enkelt i mig det som bjuds för dagen, som: likbjudare, liksångare, Linköpings blodbad, Little Boy, Little Rock Nine, Lotteririksdagen, luntmakare, Luxburgaffären, Långa knivarnas natt, långbad, lärling och löntagarfonder.

Har jag inte tid att fördjupa mig i alla ord, väljer jag ett. Denna gång luntmakare eftersom det finns en gata i Stockholm som heter Luntmakargatan. En gata full med luntmakare, det låter väl spännande?

Luntmakare var ett gammalt yrke där hantverkaren framställde så kallade luntor, en bunt snören impregnerade med vätskor som gjorde att de brann långsammare.

Eva och Adam gjorde rätt, tycker jag, ormen som lockade med den förbjudna frukten likaså. De fick lära sig om både gott och ont, vilket väl är rimligt.

Förvisade blev de, evigheten förlorade de, men ny kunskap vann de. 

Fler utvalda artiklar