Stina Jofs: Med sådana läsare behövs inte google maps
Stina Jofs

Stina Jofs

Senior Editor

Stina Jofs: Med sådana läsare behövs inte google maps

  • 22 dec 2021
  • 5 min

Lyssna på artikeln

Med sådana läsare behövs inte nymodigheter som google maps, eller vanliga kartböcker för den delen. Några nummer tidigare handlade denna spalt om så kallade escape scarves, sjalar i finaste siden på vilka trycktes kartor under första och andra världskriget. En brittisk uppfinning, ska väl sägas. Soldaten som hamnat bakom fiendelinjen skulle kunna knyta upp sin icke-prassliga karta och fly mot säkerheten.

Mycket detaljerade var de och så här decennier efter de fasansfulla mörkeråren – vackra att se på. Flyktkartorna har fått ett äventyrligt skimmer över sig. Så kort är människans minne. Jag frågade förstås er läsare om någon möjligen hade en sådan raritet. Som ni svarade! En hel värld, som det brukar heta, öppnade sig. Inte bara geografiskt. Pen pals från USA fick jag läsa om, oroligheter på gränsen mellan Sverige och Norge, semesterresor …

Torne träsk, New York och Sälen.

Ska jag kanske öppna ett museum för skrynkliga sidenkvadrater? Där måste i så fall även finnas en rejäl avdelning för de sjalar som mer var ägnade åt minnen än krig. Just en sådan över Siljan satte ju igång min nyfikenhet på detta lilla aparta ämne. Nu kan jag med hjälp av de fotografier ni skickat även orientera mig bland Paris boulevarder, trakterna kring Torne träsk, New York och Sälen. Kanske ska min nästa resa bygga på dessa era kartor. Det blir en vindlande tur, vill jag lova.

France, Belgium, Holland, som det står på de flesta sjalar ni skickat bilder på, men även Croatia, Hungary, Montenegro, Slovakia, Germany south, Italy.

Två Vi-legendarer hörde av sig. Nåja, snarare en av dem dotter till en av tidningens verkligt stora stjärnor, nämligen Elly Jannes. Hennes pappa, gjutaren Janne Petterson, var med och grundade den kooperativa rörelsen i Brevens bruk. Elly Jannes växte upp med Konsumentbladet, som senare blev Tidningen Vi. 1936 anställdes hon och förblev tidningen trogen till pensionen. Hennes dotter Elle-Kari Höjeberg skickade följande hälsning med en bild på en escape scarf: ”Öppnade mammas gamla lådor och hittade denna. Troligen inköpt 1945 när hon vandrade ut i Europa.”

Och som hon vandrade!

Jag frågade vårt levande arkiv, tillika redaktionschef Tomas dur Fläckman om Elly Jannes och han berättade: ”Elly var i Malmö och skrev om flyktingarna som kom dit med Vita bussarna. Sedan tog hon tåg genom Danmark till Tyskland, där alla kommunikationer upphörde att fungera. Så hon gick söderut, ibland fick hon lift av allierade soldater, och skildrade det slagna Tyskland och invånarna, som levde i total förnekelse. Enligt legenden gjorde hon allt detta utan att få okej av sina chefer på Vi, men just det går inte att belägga. Reportagen var införda i nummer 19/1945 och i flera senare utgåvor.”

En annan Vi-legendar, nämligen Ingemar Unge, mejlade. Honom hade jag nöjet att arbeta med under många år. Nu är han pensionär, lika nyfiken och spränglärd som jag minns honom. Han skrev:

”Hej. Kul att läsa om halskartor. Men visste du att amerikanska officerare efter invasionen 1944 förseddes med varsitt ex av Guide Michelin, inte för krogtipsens skull utan just för alla fina stadskartor som fanns där, väl så behövliga. Vänligen, Ingemar.”

Med sådana läsare, med sådana medarbetare…

Fler utvalda artiklar