Två temadagar om dagen
Stina Jofs

Stina Jofs

Senior Editor

Två temadagar om dagen

  • 28 apr 2021
  • 4 min

Lyssna på artikeln

Tiden räcker inte till. Varenda maj knockas jag av naturens obändiga kraft. En enda röra av grönt och fågelkvitter, det går knappt att fästa blicken. Och förresten, att stirra på en spirande syrenknopp dagarna i ända duger inte.

Nej, i maj ska sommaren planeras, kärleken spira och vitgröna, lurviga vinterben gå mot det lite mer släta och gyllenbruna hållet. Tillhör man dessutom den skara som har för vana att fira årets högtidsdagar är maj inkörsporten till en mental meltdown. Nu talar jag inte om religiösa högtider, de högre makternas firande får de makterna reda ut själva, men resten … herregud!

Maj månads 31 dagar innehåller märkligt nog ett sjuttiotal dagar. Ja, temadagar.

Händelserna, sakerna och människorna som ska uppmärksammas är så många att de måste samsas om almanackan. Första veckan i maj får jag ta tjänstledigt, hur ska jag annars hinna med Arbetarrörelsens dag, Budapestbakelsens dag, Första maj, Harry Potter-dagen, Världsdagen för tonfisk, Star Wars-dagen, Cinco de Mayo, Internationella barnmorskedagen, Internationella kebabdagen, Internationella handhygiendagen, Inkontinensdagen samt Dragspelets dag?

Att välja är att välja bort, heter det ju. Vid varje vinst, får man bära förlusten av något annat.

På min priolista står denna första vecka arbetarna, barnmorskorna och budapestrullarna. Alla viktiga och värda att uppmärksamma. Handhygienen står mig däremot upp i halsen efter alla månader av pandemi. Inkontinens kan jag uppmärksamma, men till regelrätt firande sträcker jag mig inte.

Dygnen som följer blir lika köriga. Både receptionister och rumpor ska firas, samt den för mig helt obekanta Linderödsgrisen. Så fortsätter det, till nattsömnen rubbas och man greppar efter lugnande tabletter.  Märkligast av allt i maj; den 28:e denna månad infaller Den stressfria dagen. What? Under samma 24 timmar bör nämligen tre andra teman uppmärksammas, nämligen Internationella krama en musiker-dagen, Internationella burgardagen samt Internationella mensdagen.

Börjar det inte bli dags att instifta den kanske viktigaste dagen av alla, nämligen Den internationella temafria dagen? Varje månad borde en sådan uppmärksammas. Kanske till och med lagfästas?

Den 22 maj tänker jag fira en av de viktigaste temadagarna i mitt privatliv sedan 30 år, nämligen Matti Folke Nirvik-dagen. Samma dygn tillägnas även Picknickens dag och Internationella dagen för biologisk mångfald. Nu finns bara ett exemplar av just min son, men tillsammans med världens alla andra söner blir det väl ändå lite mångfald av det hela?

Jag får helt enkelt packa en utflyktskorg, och förhoppningsvis tillsammans med gossen uppleva den biologiska mångfald som just månaden maj är så bra på att uppmärksamma. Sköter jag Matti Folke Nirvik-dagen bra bäddar det för ett rejält firande på denna månads viktigaste dag, nämligen Mors dag den 30 maj. Save the date.

Fler utvalda artiklar