Ursula Wångander är supermodellen som fyllt 50 år

  • 8 jul 2020
  • 5 min

// Foto: Ewa-Marie Rundquist

Ursula Wångander är supermodellen som fyllt 50 år
Stina Jofs

// Foto: Ewa-Marie Rundquist

Lyssna på artikeln

Skönhet har inget med utseende att göra. ”Vad du sänder ut är viktigare”, säger Ursula Wångander, vars internationella modellkarriär
tog fart efter 50 år fyllda.

Vi ska tala om skönhet, men en parentes i vår mejlväxling gör att jag vill börja i en annan ände. Vid ett tillfälle ber Ursula Wångander om ursäkt för att hennes svar dröjt och förklarar att hon just avslutat en intensivutbildning för att kunna hoppa in som vikarie inom vården. I hela sitt liv har hon arbetat med yta inom tidningsvärlden och modebranschen, på teatrar och inom film. Våren 2020 får hon genom Beredskapslyftet möjlighet att hjälpa pandemins mest utsatta. Hon tvekar inte en sekund.

– Alla borde göra samhällstjänst inom vård och omsorg. Jag har träffat fantastiska kvinnor, alla runt 80 år. Genom jobbet inser man också, på djupet, att man själv kanske kommer vara i behov av hjälp med det mest basala. Jag vill göra mer för äldre och svaga.

Som 20-åring tog Ursula Wångander sina första steg på modescenens omtalade cat walk, 30 år senare frågade ett av världens mest framgångsrika modeföretag, Balenciaga, om hon ville bli deras modell. I år, 53 år fyllda, röstades hon fram som årets modell på Elle-galan.

Yttre skönhet falnar fort.

När döden slår mot samhället kanske inte skönhet är det ord man främst tänker på?
– Skönhet är nog väldigt olika för olika människor. Framför allt tror jag att innebörden förändras med ditt växande som människa.

Skönhet är liv, menar Ursula Wångander. Något bortanför, och mycket större, än rådande stilideal. Saker kan visserligen vara vackra, utseenden likaså, men främst hittar hon skönhet i upplevelser och egenskaper.

– Att bara stå och stirra in i barken på en gammal tall kan få mina ögon att tåras. Och tänk en gammal kvinnas vackra hud, hur den vittnar om ett långt liv. Eller känslan när du dricker kaffe ur en kopp som någon har drejat. För mig är skönhet när någon eller något berör mig.

Hon omger sig med många ting som bär på skönhet, berättar hon. ”För att de ger mig glädje och energi, för att jag kan känna skönheten i mig när jag delar med mig eller tar emot.

Vi återgår till kroppen, den genom historien ofta tuktade.

Förr var skönhetsidealen hårda, särskilt för unga kvinnor, hur är det i dag?
– Det är lika hårt, om inte hårdare. På flera plan har kvinnan blivit friare, men samtidigt pågår en jakt på den perfekta rumpan, på fylliga läppar, en slät panna. Det är tragiskt att unga kvinnor använder botox i förebyggande syfte, för att de är rädda för rynkor. Jag vill inte döma dem som opererar sig, men har svårt att förstå.

Och stilidealen för äldre kvinnor?
– Jag upplever att kvinnor i min ålder känner sig mer fria. Kring de 50 kommer
man till en punkt då man inte bryr sig vad andra tycker. Det är en stor frihet. Man känner sig snyggare när man är sann mot sig själv, när man tar hand om kroppen för sin egen skull.

Din modellkarriär tog ny fart när du hade fyllt 50 år, hur var det?
– Skitkul!

Varför?
– Jag vet vem jag är nu, är trygg i mig själv. Så var det inte när jag var 20. Och jag vet att det kan vara slut i morgon så jag försöker njuta så länge jag får vara med.

Om du måste välja: inre eller yttre skönhet?
– Inre såklart. Det spelar ingen roll hur vacker en människa är om han eller hon är en skitstövel. Yttre skönhet falnar fort, inre kan vara hela livet.

Fler utvalda artiklar