Våga vara korkad – då blir du klok!
Lyssna på artikeln
Det lär finnas ett kinesiskt ordspråk (hur många gånger har jag inte hävdat det utan att egentligen veta) som lyder ungefär: ”Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli dum.” Kinesiskt eller inte, inget kunde vara sannare. En av de största farhågorna bland oss journalister är att ställa fel frågor, ja, helt enkelt framstå som korkade, vilket ju är riktigt genomkorkat eftersom ett av yrkets privilegier är att söka svar på precis vad som helst. Det gäller i alla fall länder med pressfrihet, en till synes självklar sak som inte verkar vara lika självklar längre. Särskilt inte för kineser.
Om du någon gång tvekar inför att ställa en fråga hjälper det kanske att läsa Expressens skrivaress Cecilia Hagen, vars intervju med författaren Torgny Lindgren inleddes så här:
”Jag har så stor respekt för dig att jag inte vet hur jag ska börja. Hur ska jag kunna undvika att ställa en fråga du kommer att betrakta som irriterande banal?”
Kloke Torgny Lindgren svarade vänligt:
Varför välter en död fluga?
”Det där är ett missförstånd. Inga frågor är ytliga, däremot kan svaren vara det. Om du tittar på de betydande filosoferna så upptäcker du att de frågor de utgår ifrån i själva verket är oerhört banala: ”Finns det en mening med livet?” eller ”Finns Gud?” Det intressanta är förstås svaren.”
Hur rätt hade han inte, akademiledamoten som skrev ett tjugotal böcker och som avled 2017. En gång – i en tid då faxen fortfarande ansågs vara high tech på kontor – skickade han ett recept till mig. Har man som jag vuxit upp med pölsa och aldrig någonsin förlikat sig med smaken är min fråga om författarens bästa recept inte helt omotiverad. Han hade ju dessutom skrivit en hel roman med titeln Pölsan.
Våga vara korkad – då blir du klok! Ju knasigare fråga, desto bättre. Som till exempel: ”Blir simmare blöta av svett? Hur skönt är grönt?” Eller, en av de mest intressanta undringar jag någonsin stött på: ”Varför välter en död fluga?” Att de välter är kanske inte så konstigt, det gör väl vi människor också när livet rinner ur oss, men vi ligger knappast med benen rakt upp i luften som flugorna.
Det här är tre frågor som åtminstone jag inte har några vettiga svar på. Och inte kineserna heller vad jag vet.
Även ett spörsmål av mer existentiellt slag hittar jag i den tunna bok som Forskning & Framsteg givit ut och som varit min älsklingslektyr under våren. Frågan? ”Varför gör jag inte som jag har tänkt?” Gunvor undrar och en professor emeritus svarar ingående på den frågeställning som nog kan omfamnas av hela mänskligheten. Boken heter Kan vi elda sopor i vulkaner? Svenska forskare svarar på 149 frågor om allt från geologi till psykologi och svaret på boktiteln är nej. Eller snarare; vi bör inte dumpa avfall i aktiva vulkaner eftersom giftiga ämnen kan bildas. Vulkanologen Steffi Buchardt vid Uppsala universitet har även andra argument, men de får inte plats här.
I stället vill jag avsluta med en fråga som är så bisarr att den känns genial: ”När är bästa tiden att öppna fönstret?”
Ur Tidningen Vi #5 2023.