Veronica Maggio är trött på sin fåfänga

  • 17 dec 2021
  • 8 min

// Illustration: Annelie Carlström

Veronica Maggio är trött på sin fåfänga
Redaktionen Vi

// Illustration: Annelie Carlström

Lyssna på artikeln

Veronica Maggio har fler frågor än svar. Men en sak vet hon: att hon har följt sina ingivelser och förlorat vänner på vägen.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Kanske en ivrig, rastlös, töntig, sökande, blyg och lättstressad drömmare?

Vilket vägval i livet har format dig mest?

– Jag tror på gott och ont att valet att följa mina ingivelser snarare än människorna i mitt liv, varit mest avgörande. Jag har liksom ofta hamnat där jag vill vara men inte alltid haft någon som stått mig nära, att dela det med.

Vad skulle du ha gjort om du inte vore låtskrivare och artist?

– I ett yrke där man får se något växa fram. Helst en text. Hade älskat att vara journalist, författare, scenograf, regissör eller reklammakare tror jag.

Vad uppskattar du mest hos en vän?

– Kanske en blandning av egenskaper jag önskar att jag själv hade och så klart några som liknar mina. Viktigast är nog att det är en kärleksfull person som är hyfsat trygg och fördomsfri. Någon med bra fantasi, sjuk humor och som trivs i många olika sammanhang.

Vilken person har betytt mest för dig?

– Helt omöjligt att svara på. Alla i min familj är viktiga och vissa vänner eller kollegor hade jag aldrig klarat mig utan.

Vilket karaktärsdrag hos dig själv är du mest trött på?

– Oj, finns så många dessvärre. Min osäkerhet och min oförmåga att sluta tänka framåt. Att ständigt vilja förbättra, förändra och förnya. Fåfängan är jag också trött på.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Beror på när du frågar mig. Men just nu vill jag bara hänga vid havet i Skåne.

Vad är din bild av lycka?

– Det korta svaret: I början av en kreativ process. Det vita arket liksom. Det långa: Jag inbillar mig att det är när man inte går runt och felsöker sitt liv och ständigt vill ha, göra och ändra på grejer? När man bara trivs och ser alla människor man har runt sig på riktigt. Men det kanske är omöjligt att bli så jordad? Då kanske man slutat vara intresserad av att utvecklas också? Det känns ju sådär. För mycket Nirvana-känsla är kanske bara tråkigt? Jag har helt klart fler frågor än svar…

Vad betraktar du som din största olycka?

– Men det går väl inte att svara på? Allt är ju bara ett stort pussel av händelser som ibland är bra, ibland dåliga. Men de dåliga kan ju leda till bra saker också. De saker jag minns med mest ånger är väl tillfällen då jag själv hade kunnat välja annorlunda. Typ ljugit, gjort folk besvikna eller inte varit en bra förälder.

Vad skulle du göra om du vann 20 miljoner kronor?

– Eftersom jag redan kan betala mina räkningar och har det bra skulle jag kanske satsa på att ha kul och göra något osjälviskt? Köpa ett hus i Italien som var stort nog för hela min familj, kanske investera i några kompisars projekt eller i min egen långfilm och sen ge bort en del till välgörenhet.

Vilken är din största kulturupplevelse?

– Så svåra frågor! Minns att jag blev besatt av boken Vinterviken i högstadiet. Jag läste den flera gånger och kunde inte sluta skriva dikter efter det. Annars är jag starkt präglad av lika delar Rovdjuret och Pretty woman eftersom det var de enda VHS-band vi hade hemma. Jag såg dem om och om igen så fort jag hade tråkigt.

Vad ångrar du mest?

– Ett par förhållanden som jag verkligen borde ha valt bort. Suck. Det ledde bara till att jag blev någon jag inte ville vara.

Bästa klimattips?

– Tvära kast här! Svårt. Inte äta kött känns helt rimligt och flyga så lite det går. För mig är den stora boven allmän konsumtion. En bra grej är att skriva upp på en lista vad man på riktigt behöver köpa och sen bara köpa saker från listan. Inga impulsköp, inte köpa saker som ett tidsfördriv och inte byta ut saker som funkar. Sorgligt att inse att en köpfri månad i princip vore omöjlig.

När gråter du?

– Jag kan bli rörd av vad som helst men spelar tuff så mycket jag kan. Barnfilmer och stråkmusik är värst.

Vad skrattar du åt?

– Otroligt mycket. Finns så obeskrivligt mycket humor som jag går igång på. Jag älskar Kristen Wiig, Will Farrell och tusen andra komiker och skådespelare i samma liga. Just nu skrattar jag också sjukt mycket åt podden Flashback forever.

Vilken är din viktigaste drivkraft?

– Att jag alltid känner mig lockad att göra nya saker. Det känns nästan omöjligt att säga nej när en idé dyker upp.

Vad skulle du vilja hälsa statsministern?

– Äh, jag vet inte om jag orkar hälsa statsministern någonting.

Vad hatar du allra mest?

– Det finns ju olika nivåer av saker man hatar så klart, men om man sorterar bort krig och annat klyschigt så hatar jag stel stämning och att inte ha kontroll. Jag stör mig också otroligt mycket på många sidor av folks online-personligheter.

Vilken talang skulle du helst vilja ha?

– Jag skulle älska att vara bra på att spela instrument. Jag är tyvärr sorgligt dålig. Annars önskar jag att jag hade bättre tålamod med sånt som jag tycker är tråkigt, typ bruksanvisningar och teknik.

Hur kan du tänka dig att dö?

– Jag antar gammal, trött, i sömnen och utan att lämna efter mig några oförrätter eller jobbiga frågetecken?

Vad är ditt motto?

– ”Det gör inget.”

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Massage och en drink.

Fler utvalda artiklar