Frilansjournalisten och Vi-medarbetaren Kristina Lindh har nominerats till utmärkelsen Årets stilist som delas ut av Journalistförbundets tidning Journalisten.

Motiveringen lyder: ”Att märkas eller inte märkas? Kristina Lindhs intervjukonst är till synes enkel. Hon har en omsorg om orden, väntar in nyanserna, som en stressad reporter aldrig hade märkt. Hennes språk låter läsaren andas.”

Grattis till nomineringen!
– Tack, det är jätteroligt.

Varför ville du bli journalist?
– För att förstå världen och för få att uttrycka mig själv. Den dubbla rörelsen finns fortfarande kvar, lusten i att både ta in och ge ut.

I motiveringen till din nominering står ”Hennes språk låter läsaren andas” Vad tror du det betyder?
– Att skriva handlar i hög grad om konsten att ta läsaren i hand på rätt sätt. Inte för hårt, inte för lätt. När det gäller porträttjournalistik görs många intervjuer där skribenten i förväg bestämt vad publiken ska känna. Ett bra porträtt ger utrymme för betraktaren att tänka och känna själv.

Vilka är dina egna stilistiska förebilder?
– Jag har inga namn att räkna upp. Det finns flera skribenter jag läser och beundrar, men jag har aldrig tänkt ”Så vill jag också kunna skriva!”. Det som gör att jag spänner bågen stilistiskt är snarare den inre, tänkta läsaren. Det kan vara en person jag känner eller ett typnamn som symboliserar målgruppen för den specifika texten. Den man vill nå och beröra.

I juninumret av Vi skriver Kristina i Vi om den moderna arbetarklassen.

De övriga två nominerade till ”Årets stilist” är Thella Johnson, Sveriges radio/frilans och Johannes Klenell, Arbetet. Vinnaren presenteras första veckan i juni