Vi väljer: Fem modeögonblick att dregla över

  • 11 nov 2021
  • 5 min

// Kollage: TT / Pressbild

Vi väljer: Fem modeögonblick att dregla över
Marie Birde

// Kollage: TT / Pressbild

Lyssna på artikeln

Det blir gyllene kungligheter, hemvävd yllefilt och Lidl-dojor i en härlig mix när Marie Birde listar mode-årets höjdpunkter.

1. A$AP Rocky på Metropolitan

Två års inställda fester togs igen på Metropolitans årliga välgörenhetsgala i New York. Det är festen där kändisarna brukar ta i från tårna i vanliga fall, men i år, med klädkoden Americana, överträffade de både sig själva och allas förväntningar. Rapparen A$AP Rocky kom med en filt i regnbågens alla färger slängd över axlarna och utsågs till galans modekung.

Historien blev än bättre några dagar senare, när en instagram-användare postade en bild på en säng bäddad med den exakta filten och berättade att den var gjord av hennes gammelmormor. Filten hade blivit utsorterad därhemma, inlämnad till välgörenhet och sen upplockad av stjärnans stylist som alltså förvandlade den till årets bästa modeaccessoar!

Rihanna och A$AP Rocky på Met-galan.

2. Lena Dunhams bröllop

När Lena Dunham, skaparen av den ikoniska tv-serien Girls, skulle gifta sig sms:ade hon sin kompis, den världskände modeskaparen Christopher Kane. Hon frågade om han hade lust att göra hennes klänning. Klart han hade. Snabbt levererade han inte en, inte två, utan tre klänningar! Alla med sin egen stil och finess, men kan vi snacka lite extra om den sista? Tänkt till festens dans. A-linjeformad och enkel och med ett porträtt av brudparet målat på framsidan – som en tavla. En helt otroligt fin statement-bröllopsklänning. Just det, brudgummen/musikern Luis Felber var också stilig. Må de leva lyckliga i alla sina dar.

3. Lidl-sneakers

Visst har det märkts att vi haft extra tid över på sistone. Som dagen då halva mänskligheten tänkte att det var bra att ställa sig i en kö utanför en av landets alla Lidl-butiker. Inte för att de hade sänkt priserna den dagen, eller för att de fått in extra god korv, utan för att de lanserade årets batch av gympaskor.

Skon gick i varumärkets egna färger: gult, blått och rött och skapade ha-begär hos alla trendkänsliga. Men många lockades nog av föregående års superhajp när det påstods att gympaskorna sålts vidare för tusentals kronor. I verkligheten kanske det inte var riktigt så bra och antagligen är det ganska många garderober som rymmer helt oanvända skor från en livsmedelsbutik just nu…

4. Alexander Abdallahs press-turné

Snabba cash blev tv-serie och självklart puffades huvudpersonerna runt i media för att prata om det. Alexander Abdallah som spelar gangster i serien, i tillhörande träningsoverallsjacka och mjukisbyxor, överraskade alla genom att dyka upp i morgonsofforna i blommiga t-shirts, en Rodebjer-kaftan och annat extra galant. Så föddes Sveriges roligaste stilfenomen, som förmodligen krossade en rad fördomar mot folk som heter Abdallah i efternamn på köpet.

5. Kate Middleton på Bond-premiär

Under ett år sköts den nya Bond-filmen upp gång på gång på gång. Men så snart restriktionerna släppte rullades den röda mattan ut och stora trumman plockades fram. I London var till och med kungligheterna (som aldrig syns på filmpremiärer) festsugna och kom uppklädda i fullt glitter för att matcha den glamorösa spionvärlden. Hertiginnan Kate Middletons klänning, med så mycket guld att det inte gick att titta på något annat, designad av Jenny Packham, förvandlade henne till sinnebilden av en forntida egyptisk drottning. Helt klart årets största wow-ögonblick.

Kate Middleton på Bond-premiär.

Fler utvalda artiklar