Anders Holmbergs långa väg till chiliräkor vid oceanen

 • 3 mar 2021
 • 3 min

// Foto: Janne Danielsson / Ulrika Ekblom

Anders Holmbergs långa väg till chiliräkor vid oceanen
Josefin Olevik

// Foto: Janne Danielsson / Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

Efter att i flera dagar ha irrat runt i en bil på sandvägar i södra Afrika kom Anders Holmberg och familjen till sist fram till slutdestinationen i Moçambique. Väl där: En nationalrätt som var som att sjunka ned i bomull.

”För några år sedan skulle vår familj åka till Moçambique för att hälsa på vänner. Men vi flög till Sydafrika, hyrde bil och tänkte köra resten av vägen.

Det blev ett äventyr. Först skulle vi övernatta i Swaziland, en liten enklav inklämd i Sydafrika. Men vi kom iväg för sent, det blev mörkt, färdbeskrivningen var dålig och vi irrade omkring länge på landsbygden. Vi var stressade och det kändes allmänt osäkert; det var vår första kväll i landet och vi var vilse. Till slut kom vi fram, till en lugn och fin lodge.

Vi blev lättade, sov för länge, kom iväg sent igen. Gränsen mellan Sydafrika och Moçambique hade redan stängt för dagen och det var omöjligt att ta sig vidare.

Vi tog in på ett lokalt pensionat, stod först i kön dagen därpå och väl inne i landet hamnade vi på vägar med djup sand. Att köra på dem var ungefär som att köra i lössnö. Rådet vi fått var att gasa på, så vi körde som galningar i timmar för att inte fastna. Alla var helt slut när vi äntligen kom fram till havet och slutdestinationen, en liten ort som heter Ponta do Ouro.

Där släppte allt. Vi satte oss på en liten krog vid Indiska oceanen och beställde in något som jag senare förstod var en slags nationalrätt i Moçambique: marinerade, halstrade jätteräkor med en väldigt stark sås med chili, lime, koriander, vitlök. Och så pommes frites och en kall öl till.

Det var som att sjunka ned i bomull. Som att landa i en fåtölj av trygghet. Och så de här pinfärska räkorna, hämtade ur havet bakom oss … Den känslan minns jag.”


Berättat för Josefin Olevik

Halstrad scampi med piri piri-sås

En riktigt lyxig rätt med grillade skaldjur som serveras med en het sås, pommes frites och en saftig sallad.

Tillagningstid: 1 timme

4–6 portioner

Skaldjur
*1 kg ASC-märkt scampi, burfångade havskräftor eller Krav-märkta nordhavsräkor, alla med skalFotnot: Enligt Naturskyddsföreningen bör vi avstå från alla odlade räkor, även miljömärkta. Kravmärkt nordhavsräka och burfångad havskräfta är två goda alternativ till scampi, anser Naturskyddsföreningen. Världsnaturfonden säger okej till ASC-märkt scampi.

Vitlöksolja* 2 vitlöksklyftor
2/3 dl mild olivolja ½ tsk chiliflakes
*2–3 msk hackad bladpersilja

Piri piri-sås* 3 färska röda chilifrukter
3 vitlöksklyftor 1 tsk flingsalt
1 dl mild olivolja + 1 dl rapsolja ½ citron, rivet skal + saft
*½ tsk honung

Till servering* 2 avokador
3 tomater, alt 250 g körsbärstomater 1 påse (ca 65 g) mâchesallad
1 lime flingsalt och nymald svartpeppar
pommes frites (fryst eller hemgjord) eventuellt baguette

 1. Skala och riv vitlöken till vitlöksoljan och blanda den med olivolja, chiliflakes och bladpersilja. Lägg blandningen i en plastpåse. Lägg i skaldjuren, blanda om och låt marinera i kylen 30 minuter.

 2. Gör piri piri-såsen. Skär chilifrukterna på längden och ­skrapa ur fröna med en tesked. Skär chilin i grova bitar.

 3. Skala och skär vitlöken grovt.

 4. Mortla tillsammans med saltet så det blir en pasta.

 5. Lägg pastan i en hög och smal bunke och mixa tillsammans med oljorna, citronskal- och saft samt honung till en slät sås.

 6. Ta upp skaldjuren och stek dem hastigt på båda sidor på hög värme. Använder du ASC-märkt scampi så är de oftast råa, de kan behöva en aning mer tid. Skalen ska vara kvar oavsett vad du väljer.

 7. Tärna avokadon och skär tomaterna grovt. Blanda med mâchesalladen.

 8. Pressa över lime och strö i lite flingsalt och peppar. Vänd försiktigt runt.

 9. Tillaga pommes fritesen enligt paketet eller gör dina egna.

 10. Servera skaldjuren med piri piri-sås, sallad och pommes frites.

 11. Det är gott med en iskall öl till och eventuellt lite baguette att suga upp den goda såsen med.


Recept och styling: Liselotte Forslin

Fler utvalda artiklar