Annica Sohlström om pizza med röra

  • 21 nov 2022
  • 3 min

// Foto: Ulrika Ekblom

Annica Sohlström om pizza med röra
Tomas Dur Fläckman

// Foto: Ulrika Ekblom

Lyssna på artikeln

Att äta middag med sin nye pojkväns familj för första gången innebär alltid en viss anspänning. Inte blir det lättare när man hamnar mitt i en sorts rituell matlagning.

”Jag var 19 år och skulle för första gången äta middag med min pojkväns familj. Året var 1978 och på menyn stod hemlagad pizza, en relativ nymodighet på den tiden.

Köket var fullt med folk från tre generationer, alla deltog i sysslorna och pratade i munnen på varandra. Det var väldigt rörigt och ovant för mig, som kom från en mer traditionell miljö, där mamma hade middagen klar när pappa kom hem från jobbet. Men det var en rolig kulturkrock.

Jag ville förstås visa mig duktig och hjälpa till, men det var lättare sagt än gjort. Det visade sig nämligen att pizzabakandet var en noga utmejslad ritual i min pojkväns familj. Varje person hade ett speciellt uppdrag och när jag frågade om jag kunde bistå med det ena eller det andra fick jag till svar: ”Nej, det är min uppgift!”

Pappan gjorde degen (han var konditor), mamman snodde ihop tomatsåsen (från grunden), storasystern rev osten (två olika, mamman ville ha en magrare sort) och min pojkvän öppnade burken med tonfisk och tärnade skinkan.

Jag stod i ett hörn och kände mig lite dum. Men jag minns att jag tyckte att familjen var så modern – alla hjälpte till och även småbarnens åsikter räknades.

Den där pojkvännen blev sedermera min man, och än i dag lagar vi då och då pizza efter hans familjs recept. Om jag möjligen har bidragit med något så är det väl att det är mer grönt på tallriken i dag.”

Berättat för Tomas dur Fläckman


Foto på pizza.

Pizza med extra allt och grönt

4 portioner
Tillagningstid: 1 tim 30 min.

Pizzadeg (4 portionspizzor eller 2 stora)
25 g jäst 2 1/2 dl vatten (37 grader)
1 tsk salt 1 msk olivolja
*6 dl starkt mjöl som Manitoba Cream eller Specialvetemjöl

Tomatsås* 1 liten gul lök, skalad och hackad
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade 3 msk olivolja
2 msk tomatpuré finkrossade tomater (ca 400 g)
tsk torkad oregano 1 tsk strösocker
*salt, nymald svartpeppar

Tonfisktopping* 2 dl tomatsås
2 mozzarella 2–3 dl riven lagrad ost
1 burk tonfisk i olja 2 msk kapris
1 dl urkärnade kalamataoliver 1–2 dl picklad rödlök
1 liten påse ruccola (ca 65 g) olivolja

Skink- och avokadotopping
2 dl tomatsås 2 mozzarella
2–3 dl riven lagrad ost 70 g lufttorkad skinka i tunna skivor (exempelvis prosciutto di parma)
1 avokado 100 g körsbärstomater
1 morot 1 liten påse mâchesallad (ca 65 g)

  • olivolja, chiliflakes, flingsalt

Gör så här:

  1. Deg: Lös upp jästen i det ljumma vattnet i bunken till en bakassistent. Häll i salt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen gå i ca 10 minuter.
  3. Jäs under plastfolie i 30 minuter till dubbel storlek.
  4. Knåda lätt och dela i två eller fyra delar.
  5. Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. Gör rundlar och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
  6. Tomatsås: Fräs lök och vitlök i olja utan att de tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa under omrörning någon minut.
  7. Häll i tomaterna och oreganon. Låt koka ihop på medelvärme utan lock till en tjock sås, ca 15–20 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
  8. Sätt ugnen på 225 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn.
  9. Bred ut ett tunt lager tomatsås över bottnarna, bryt över mozzarellan och strö på den rivna osten.
  10. Tonfisk: Häll av det mesta av oljan och fördela tonfisken på pizzan. Lägg på kapris och oliver. Grädda i ca 20 minuter (i 250 graders ugn). Toppa med picklad rödlök, ruccola och lite olivolja.
  11. Skinka och avokado: Bred ut tomatsås, fördela ost och grädda som ovan.
  12. Dela skinkskivorna och fördela över pizzan. Skär avokadon och tomaterna i skivor, skär remsor av moroten med potatisskalare och toppa med det samt mâchesalladen. Droppa över lite olivolja.
  13. Strö på lite chiliflakes och flingsalt på avocadon och tomaterna. Servera genast.

Recept och styling Liselotte Forslin.

Fler utvalda artiklar