En teckning av Tobias Billström (M) som jättelik gränsvakt fick krönikören Alex Schulman att gå i taket i Expressen i helgen. Hade Billström ringt in en ritande kompis? Nej, teckningen kom från Tidningen Vi och gjordes i en helt annan tid.

I september 2014 träffade vår politikskribent Cecilia Garme den avgående migrationsministern Tobias Billström för en intervju om åren i hetluften. Han var stolt över sin insats och migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet. Politiksidorna i Vi illustrerades av tecknaren Graham Samuels. Resultatet just denna gång blev en Billström i megaformat vid en ganska oproblematisk gränspassage där bilar kör in och ut.
Men i helgen fick teckningen en ny innebörd när Tobias Billström fogade den till en tweet som löd:

I respons till president Erdoğans utmaning idag mot EU är det dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer. Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål. #aldrigmer2015 #svpol

Reaktionerna lät inte vänta på sig och längst gick Expressens krönikör Alex Schulman. Hur dålig smak får man egentligen ha? undrade han.

Vi:s politikskribent Cecilia Garme ställer några frågor till sig själv.

Vad tänkte du när du såg teckningen dyka upp?
– Jag tänkte oj! För det var ju inte totalstängda gränser som teckningen skulle illustrera 2014. Snarare tvärtom.

Varför gjorde du den där intervjun?
– För att se tillbaka på Tobias Billströms tid som minister. Migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet 2011 var ett av Alliansens viktigaste beslut under mandatperioden.

Viktigaste?
– Ja, det var strategiskt viktigt för Alliansen att ha en uppgörelse över blockgränsen under en mandatperiod när de inte hade egen majoritet. De ville hålla undan SD. I intervjun berättar Tobias Billström om sitt möte med Miljöpartiets Mikaela Valtersson i Gamla Stan under pågående snöstorm. Tack vare den fick de sitta och diskutera en migrationsuppgörelse i fred.

Var gjorde du intervjun?
– I Östra Göinge i Skåne som hade tagit emot många flyktingar och där Moderaterna trots det hade en väldigt stark ställning.

Hur kom det sig att ni var där? Tobias Billström hade väl avgått?
– Nja, intervjun gjordes den 23 september 2014, ungefär en månad efter Fredrik Reinfeldts tal om ”öppna hjärtan”. Alliansen hade precis förlorat valet och Tobias Billström ingick i expeditionsministären. Jag hade kontaktat departementet för en intervju och Billströms stab återkom med förslaget att ses i Östra Göinge tillsammans med kommunalrådet Patric Åberg (M). Först i efterhand insåg jag att det kan ha varit intervjun med Tidningen Vi som var avsikten med hela utflykten. Att det var den bilden – framgångsrika Moderater med generös flyktingpolitik – som Tobias Billström ville sätta. Det var eftermälet han ville ha.

Vad tänker du när du läser artikeln idag?
– Att väldigt, väldigt, väldigt mycket har förändrats sedan 2014. Flyktingvågen 2015 blev början på ett helt nytt sätt att tala och tänka om migrationen. Man ser det både i journalisternas frågor och politikernas svar. Det är lite ironiskt att jag skriver i texten att Tobias Billström hade sagt sitt sista ord i flyktingdebatten, eftersom han blev förste vice talman. Det stämde ju då, hösten 2014, men politiska liv är långa.

Blev du förvånad över Tobias Billströms tweet i helgen?
– Bortsett från att han använde Graham Samuels teckning från 2014 blev jag inte så förvånad. Moderaterna har skärpt sin migrationspolitik mycket och det har de andra partierna också. Men jag tror inte att Billström skulle ha använt hashtaggen #aldrigmer2015 om det hade varit han och Alliansen som varit tvungna att hantera flyktingvågen. En Alliansregering skulle ha haft minst lika lång bromssträcka som S-MP-regeringen, det är jag rätt övertygad om.

Och teckningen?
– Graham Samuels är en helt fantastisk tecknare. Självklart har en migrationsminister mycket makt, så en jätte som står vid en gräns var en fin illustration för den tillbakablickande artikel som jag skrev 2014. Då gestaltade teckningen reglerad invandring med en förhållandevis öppen gräns – titta på Billströms fötter i teckningen. Men tillsammans med texten i tweeten i helgen ger det som sagt intryck av att vara tvärtom. Det är helt klart så som Tobias Billström vill framställa sig idag.

– Han använder teckningen för att biffa upp sin egen betydelse. Men han är inte migrationsminister längre och har inte makten att vare sig öppna eller stänga gränsen för närvarande.

Minns du om teckningen väckte uppseende när den publicerades hösten 2014?
– Inte alls, vad jag kan påminna mig.