Jens Henriksson minns Butlers härliga vitlöksstank

När man är student får maten gärna vara enkel och billig. Fast den här vitlökssoppan duger fortfarande till koncernchefen i en storbank.

  • 3 min
  • 6 okt 2020

Recept och styling Liselotte Forslin. // Foto: Ulrika Ekblom

Jens Henriksson minns Butlers härliga vitlöksstank
Unn Edberg

Lyssna på artikeln

När man är student får maten gärna vara enkel och billig. Fast den här vitlökssoppan duger fortfarande till koncernchefen i en storbank.

Man skulle kunna tro att jag, som är bankman, skulle prata om wallenbergare, men det tänker jag inte göra. Det blir ju lite fel också, eftersom jag är på Swedbank.

Jag gillar att laga mat; inte i första hand sådant som tre sparrisar i kors, utan vardagsmat. Min mor lät mig ofta vara med i köket och vi hade Carl Butlers kokbok som vi lagade ur. Med tiden började boken lukta av lamm, vitlök och tomat och en gång brände jag hål på den med en gjutjärnsgryta.

I vuxen ålder hittade jag Butlers kokbok i en boklåda. Det jag gillar mest i den är vitlökssoppan. Man tar en hel vitlök, tar ut alla klyftorna, delar dem på tvären och steker i olivolja. De ska inte brynas, det var han noga med. Sedan två-tre hela tomater ur burk. Detta var ju 70-talets Sverige så det fanns inte samma tillgång till färska grönsaker. Man tillsätter tomaterna i strimlor, häller på en liter vatten och hönsbuljong, kanske lite paprikapulver också.

Det kokar ungefär en timme och sedan stjälper man försiktigt i ett ägg, så det blir pocherat. Det blir en väldigt mjuk smak, trots att det är så mycket vitlök i.

När min dåvarande flickvän, nuvarande fru, och jag flyttade till studentlägenhet i Lund, bjöd vi ofta på den här soppan och då gjorde vi fem liter, med fem vitlökar. Gästerna fick ett ägg var som vi knäckte ned i grytan allteftersom de kom. Det blev uppskattat. Efteråt stank lägenheten av den butlerska kokkonsten.


Berättat för Unn Edberg


Recept: En variant på Carl Butlers spanska vitlökssoppa

Tillagningstid: 1 timme & 40 minuter

Bli inte avskräckt av den stora mängden vitlök. Den steks länge i mycket olivolja på låg värme så den blir mild, mjuk och gyllene. Den som vill knäcker ett ägg i sin soppa, som då ska vara mycket het.

Du behöver:
2 hela vitlökar 2/3 dl olivolja
3–4 msk tomatpuré 2 förpackningar konserverade körsbärstomater, à 400 g
5 dl stark grönsaksbuljong 1 tsk rökt paprikapulver
2–3 tsk honung salt och nymald svartpeppar efter smak
dagsgammalt eller färskt bröd i skivor ägg för den som vill ha

Gör så här:

  1. Skala vitlöken och tryck till varje klyfta med bladsidan på kniven så de spricker upp.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Lägg i vitlöken och sänk till lägsta värme.
  3. Låt vitlöken sjuda i olivoljan i cirka 45 minuter. Det är viktigt att det verkligen är lägsta värme. Rör om då och då. Vitlöken ska bli helt mjuk och gyllene, men absolut inte bränd. Det kan gå fort på slutet så håll koll.
  4. Tillsätt tomatpurén. Rör om och låt puttra någon minut till.
  5. Häll i tomaterna med spad, och tryck sönder dem mot kastrullkanten med baksidan av en slev.
  6. Tillsätt buljongen samt paprikapulver och låt soppan sjuda cirka 30 minuter utan lock.
  7. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare.
  8. Smaka av med honung, salt och peppar.
  9. Servera med lite dagsgammalt bröd i soppan eller färskt bredvid.
  10. Knäck gärna ett ägg i soppan, men då ska den vara riktigt het så att ägget koagulerar.

Fler utvalda artiklar