Ämnet för kursdagen var den perfekta, sicilianska tomatsåsen. Den tillagades under andakt och enligt konstens alla regler. Resultatet talar vi tyst om. Vi:s variant är mycket godare.

För några år sedan, när mitt liv var som rörigast, åkte jag ensam till Sicilien. Bland annat skulle jag vara med på en matlagningskurs. En dag bara, men det lät väldigt attraktivt. Jag skulle få lära mig det mest basala: en perfekt tomatsås. På Sicilien har de världens godaste tomater.

Kursgården låg långt ute på landsbygden i en gammal vitkalkad restaurang med halmtak. Det var en vacker morgon, jag minns dofterna, det guldgula ljuset.

Vi visades till bakgården där det låg en stor hög tomater på vita dukar i gräset. I mitten stod en gryta och kokade, allt verkade lovande.

Vi hjälptes åt att häva ned tomaterna i vattnet, efter förvånansvärt lång tid fiskade vi upp dem igen. Därefter försågs vi med en slev och en finmaskig sil genom vilken vi med slevens hjälp skulle passera tomaterna. Arbetet tog timmar och resulterade i uppskattningsvis tio liter passerad tomat.

Efter det förklarade kursledaren jättenoga hur röran skulle smaksättas. Han rev högtidligt ned ett par klyftor vitlök, tippade i en liten skål basilika och avslutade med en försiktig nypa salt.

Till lunch kom de in med stora keramikfat fulla av ångande pasta, hembakad pappardelle. Vi skulle äta vår sås till. Det doftade gott tyckte jag, kändes som ett heligt ögonblick. Jag minns hur vi nästan synkroniserat lyfte våra gafflar …

Pastan verkade ha kokats helt utan salt, den var rätt degig. Såsen smakade som den enklaste formen av krossad tomat på burk, fast lite vattnigare.

”Mmm”, sa vi, ”delizioso.”


Berättat för Josefin Olevik

Tomatsås med pasta.

Recept på en mycket godare tomatsås

Här är vår variant av en mycket godare tomatsås än Lottas matminne! Använd kvalitetstomater på burk, gärna av sorten San Marzano eller körsbärstomater. De är skördade i sin bästa säsong och smakar mycket bättre än snabbuppdrivna färska. Det blir en stor sats så frys in den sås du inte använder direkt.

Du behöver

1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor
1 stor morot 3–4 msk olivolja
3 msk tomatpuré 3 burkar hela tomater (à ca 400 g styck) gärna San Marzano eller körsbärstomater
2 tsk honung salt och nymald svartpeppar efter smak

  • 1 kruka färsk basilika och/eller en blandning av basilika och oregano i samma mängd, hackad

Gör så här

  1. Hacka lök, vitlök och morot fint.
  2. Hetta upp olivoljan i en stor gryta.
  3. Fräs hacket på medelvärme tills det blir glansigt, utan att det bränns.
  4. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med en minut.
  5. Häll i tomaterna och krossa dem med en potatiskross eller baksidan av en slev.
  6. Låt sjuda i 25–30 minuter utan lock.
  7. Smaka av med honung, salt och peppar.
  8. Rör i de färska örterna.

Tips!
En tomatsås är en bra bas för många pastarätter. Exempelvis kan du lägga i skaldjur i sista stund eller använda såsen för att sjuda frikadeller i. Men du kan också toppa pastan med bara tomatsås, riven mozzarella, basilika och god olivolja.


Recept och styling: Liselotte Forslin