Var det George Soros, Bill Gates, 5G eller CIA som utlöste coronapandemin? Och vilken är Anders Tegnells egentliga agenda? Konspirationsteoretiker har alltid ett svar.

Inget händer av en slump.

Inget är vad det ser ut att vara.

Allting hänger ihop.


Tre element som alltid finns med i en konspirationsteori, säger professor Peter Knight vid universitetet i Manchester i en vetenskapspodd. Podden är ett tecken i tiden, för ämnet är glödhett.

Av någon anledning är Bill Gates en återkommande gestalt i vår tids konspirationsteorier. Just nu utpekad som mannen bakom corona.

Varför skulle Microsofts grundare vilja framkalla en pandemi? Teorin ser ut såhär: Genom ”vaccinering” tänker Bill Gates implantera microchips i folk för att kontrollera dem. Att han vill skänka bort 1,3 miljarder kronor för vaccin åt människor i u-länder gör honom inte god. Det bevisar tvärtom att han är ond.

När tiderna är dåliga frodas konspirationsteorierna. Terroristattentat och finanskriser har förmörkat östarten på det 21:a århundradet, fantasierna är därefter.

Den svenska antropologiprofessorn Annika Rabo intresserade sig tidigt för ämnet. Sammansvärjningsnarrativen hade börjat breda ut sig i de nya sociala medierna och utvecklingen eldades på av konspirationsteoriernas entreprenörer som sålde ormolja på Facebook och Youtube.

Ovanpå allt annat kom covid.

– Många konspirationsteorier handlar om vår hälsa. Sånt griper tag i oss. Teorierna muterar hela tiden och det finns ett samband mellan 90-talets motstånd mot mässlingsvaccin och de misstankar som nu frodas kring coronavaccinet. Teknikrädsla och vaccinrädsla hakar i oro som redan finns, säger Annika Rabo.

En av de mest spridda konspirationsteorierna under pandemin går ut på att 5G-tekniken skadar människors immunförsvar och att detta görs med avsikt. Därför har 5G-master vandaliserats i Storbritannien.

– Vad beror fasansfulla händelser på? Många tänker att de måste ha en lika stor och fasansfull orsak. Slump och tillfälligheter godtas inte alltid. Då passar konspirationsteorier som förklaringsmodell.

Men ibland är den tändande gnistan ganska outgrundlig.

Ett hemligt internationellt nätverk av satanistiska pedofiler.

I USA startade Qanon-rörelsen (uttalas ”kjuejnån”) hösten 2017. Enligt denna konspirationsteori med många följare var president Trumps egentliga uppdrag att bekämpa ett hemligt internationellt nätverk av satanistiska pedofiler. Där sades personer som Hillary Clinton ingå tillsammans med påven, skådespelaren Tom Hanks och tv-stjärnan Oprah Winfrey bland andra. Ibland bestyckas teorin med utomjordingar. ”Q” är personen som drog igång rörelsen och påstod sig ha jobbat med USA:s kärnvapenprogram. Tillfrågad om Qanon valde Trump att inte ta avstånd, med argumentet ”Jag tycker inte heller om pedofiler.”

2016, innan Trump blev president, gick 150 europeiska forskare samman för att systematisera alltihop. Annika Rabo och kollegor från Norden och Baltikum tittade specifikt på Skandinavien, känt som ett rationalistiskt motståndsfäste. Eller åtminstone som en region med få teorier om sammansvärjningar.

Men (själv)bilden stämmer inte riktigt. I själva verket har konspirationsteorierna kring Palmemordet, Estonias förlisning och Islands krasch under finanskrisen varit väldigt många. I Norge trodde även vissa högt uppsatta akademiker att Anders Behring Breivik var ett redskap för den israeliska säkerhetstjänsten Mossad och Frimurarna när han begick attentaten på Utøya och i Oslo den 22 juli 2011. Själv trodde Breivik att EU hade som hemlig plan att skapa ett Eurabia.

– Det är svårt att säga i vilken utsträckning folk omfamnar konspirationsteorier. Men människan tycker om berättelser och sagor. Vi sitter inte runt lägerelden längre, men sociala medier ger oss möjlighet att skicka runt dem, säger Annika Rabo.

Hon är ambivalent till att intervjuas.

– Som antropolog är man rädd att skapa hajp i massmedia för det man vill belysa. Konspirationsteorier är på många sätt marginella fenomen, understryker hon.

Men de är också som bilolyckor, man kan inte sluta titta. Och fascineras. Också av mönstren som upprepas. Qanon tror alltså på satanistiska pedofilnätverk.

I Södertälje i början av 90-talet utvecklades en liknande teori om satanism och bortrövade barn med feminister inblandade. Som, säger Annika Rabo, i sin tur liknade konspirationsteorierna om häxor på 1600-talet.

Ett annat återkommande drag i konspirationsteorier är antisemitismen.

– Det finns en lång tradition av det både i Europa och USA, säger Annika Rabo.

Varför?

– En outsider som samtidigt är en insider, som beskrivs som ett främmande element i den nationella kroppen. Det hakas ofta upp på existerande personer, som George Soros. Men det behöver inte ens finnas fysiska personer för att de ändå ska påstås ligga bakom olika saker. Mina kollegor i Grekland berättar att konspirationsteorierna där fortfarande är extremt antisemitiskt orienterade, trots att det knappt finns någon judisk befolkning kvar, eftersom alla deporterades när Grekland samarbetade med Nazityskland.

Ibland kan det finnas inslag av välgrundad kritik av makthavare.

Konspirationsteorier handlar alltså om att dra streck mellan punkter. Se ”samband”.

– Om något faller bort så är det något annat som kommer till och kompletterar. Att man får mothugg uppfattas som ett tecken på att man är på rätt spår.

Kruxet är att det naturligtvis finns verkliga konspirationer, dock sällan med frimurare i huvudrollen.

– Ibland kan det finnas inslag av välgrundad kritik av makthavare. Det ska man inte glömma, säger Annika Rabo.

Mellan konspirationsteorier och politisk populism är steget kort. Båda hänvisar till ”eliter” på lagom stort avstånd. Så nu riktas forskarvärldens blickar dit.

Och vår omstridde Anders Tegnell då? Coronastrategin debatteras, men det är inte samma sak som att påstå att statsepidemiologen styrs av frimurare. Vetenskapsradion har avslöjat en Facebookgrupp där medlemmar vill ”störta” regeringen och Tegnell och få främmande makt att skada Sverige. Sånt kan ge näring till konspirationsteorier. Några påstådda satanistiska avsikter, hos Tegnell, regeringen eller deras kritiker, har inte synts till.

Men det kanske bara är en tidsfråga.