Nya sidor av Nils Ferlin presenteras i den nyutkomna boken Efterskörd – Ferlinfynd från en spånkoffert . Bakom står en av poetens släktingar.

Efter poeten Nils Ferlins bortgång 1960 fraktades en stor del av hans litterära kvarlåtenskap till det nybildade Ferlinarkivet vid Göteborgs universitet. Ytterligare bidrag kom vid hustrun Hennys död 1979. Men allt hamnade inte i Götet, en hel del stannade i Ferlinsläkten.

Nils Ferlin hade inga egna barn, så det var systrarna som fick materialet. När de dog hamnade det hos de fem syskonbarnen, och när de i sin tur gick bort gick all Ferlin-memorabilia till syskonbarnbarnen.

Och där är vi nu.

– Det är bilder, brev, dikter, utkast och annat som i alla år har legat i lådor, resväskor och spånkorgar på vindar och i källare. Men vi bestämde oss för att åter samla materialet på ett ställe, säger Hans Rutberg, läkare och en av författarna till den nyutkomna boken Efterskörd – Ferlinfynd från en spånkoffert (den andra författaren är Ferlinkännaren Jenny Westerström). Nils Ferlin var Hans Rutbergs mormors bror.

Förutom en matig biografi – där Ferlins mindre kända karriärer som sjöman, revyartist och schlagerförfattare lyfts fram – bjuder boken på inte mindre än 35 opublicerade Ferlindikter; därtill teckningar, prosastycken, gratulationskort från giganter som Evert Taube och Jan Fridegård – samt en stämningsansökan där Ferlin anklagas för fylleri.