För Lisa Ridzén var det självklart att skriva om mäns känsloliv. Det är ett ämne hon ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt. Nu är hon aktuell med debuten Tranorna flyger söderut.

En bokidé kan dyka upp när man minst anar det. För Lisa Ridzén hände det en vanlig dag för snart tre år sedan när hon skrotade runt i sin pappas verktygsbod. Hon fick syn på en låda med anteckningar från sin farfars sista år i livet. Hemtjänsten hade plitat ner några rader vid varje besök, om hur han mådde, vardagsbetraktelser. Lisa Ridzén blev sittande och läste, länge. Där såddes fröet till debuten Tranorna flyger söderut.

– Jag kände att jag måste skriva något från en äldre persons perspektiv. Jag är besatt av män och manlighet, så det var naturligt att det skulle handla om en manlig huvudkaraktär som bor på landsbygden. Jag skriver om där jag är själv, det jag vet något om, säger hon.

Platsen hon pratar om är Jämtland och det hon vet något om är män. Hon har återvänt till sin hemort, byn Hegled utanför Östersund, och bor numera i sin farfars gamla hus. Lisa Ridzén är även doktorand i sociologi och forskar om manlighet och normer på den norrländska landsbygden, något hon haft nytta av i utmejslandet av huvudpersonen Bo.

– Han är en person som har med sig mycket i bagaget och som gjort allt han kan för att bli en bra pappa, man och arbetare. Och i förhållande till sin pappa som var en riktig surgubbe och inte mysig alls så är han bättre. Men i förhållande till sonen Hans som växt upp i en annan tid så kan han verka sur.

Tranorna flyger söderut handlar om en åldrande mans bokslut, om att se tillbaka på det som varit och försöka reparera relationen till sonen medan tid ännu finns. Bo har drag av många män som Lisa Ridzén mött genom livet som kanske inte alltid varit så bra på att prata om känslor. Samtidigt har hon varit noga med att inte teckna en stereotyp bild av en norrländsk surgubbe som jagar och snusar.

– Jag vill bråka lite med den bilden, för även om det finns sura gubbar här så är ju inte det allt, säger hon. Surjämten finns, men jag vurmar för honom och älskar honom, säger Lisa Ridzén och skrattar.

Bo får även liv genom skådespelaren Lennart Jähkel, som gör ljudboksversionen.

– Jag har hört första timmen och jag satt bara helt förslukad. Han gör det så fint. Det känns som han verkligen har förstått vem Bo är. Jag är så himla glad för det.

Lisa Ridzén får ofta frågan om varför hon är intresserad av mäns känsloliv. Hon har inget enkelt svar, men säger att hon alltid fascinerats av ämnet – så pass mycket att det även kommer att dyka upp i nästa bok.

Blir det mer jämtländsk landsbygd?

– Ja absolut. Jag vågar inte avslöja för mycket men att det blir jämtländsk landsbygd kan jag avslöja med säkerhet. Och manlighet.


Publicerades ursprungligen i Vi läser #1 2024.

Läs mer:

Agri Ismaïl: ”Jag ville skriva en roman om pengar”

Sara Martinsson om barnlöshet: ”Att vara en del av en minoritet är väldigt märkligt”