Emma Bovary har varit en livslång följeslagare för DN-journalisten Malin Ullgren. Nu är hon aktuell med en roman om en förbjuden relation som för tankarna till Flaubert.

Malin Ullgren är trött på att höra att hon är modig. Hon har inte bestigit Mount Everest, hoppat fallskärm eller simmat med hajar. Det hon har gjort är att skriva en roman.

– Det är ju snällt menat, men för mig har det lite blivit känslan: vad är det du säger, är det jag gör farligt? Utsätter jag mig för någonting? Ja, det gör jag ju, men ibland vill man inte ha det bekräftat. Man vill kanske att folk ska låtsas som ingenting, säger hon.

I över 20 år har hon recenserat andra författare. Nu ska hon själv bli bedömd. Det är därför folk kallar henne modig. Hon lämnar sitt trygga kritikerhörn på Dagens Nyheters kultursida och ger sig ut på okänd mark, tycks folk resonera. Malin Ullgren värjer sig mot bilden. För henne har skrivandet av debuten Förhöjningen mest känts ganska lustfyllt. Men i början kämpade hon med att kliva ur journalistrollen.

– Det var svårt att godta själva genren roman. Hitta på – Gud, vad pinsamt. Det var som en spärr. Men när den släppte så märkte jag att det var jätteroligt. Jag har alltid kunnat fantisera, men jag har aldrig tänkt att jag ska göra det högt.

Den som fick henne att ta steget heter Daniel Sandström och är förläggare på Bonniers. Där hon tänkt sig en essäbok om kärleksromaner såg han en blivande roman.

– Jag blev smickrad för att han tyckte att inledningen jag hade skrivit hade någonting, en röst han ville höra mer av, säger hon.

Förhöjningen handlar om en fyrtioårig kvinna som utåt sett tycks ha allt man kan önska sig: en man som älskar henne, en liten dotter, ett bra jobb och tillräckligt med pengar. Trots det har hon sedan barnsben haft en gnagande känsla inom sig att livet alltid borde innehålla mer, ett slags förhöjning av tillvaron. När hon uppvaktas av en äldre norsk författare är hon först lite motvillig till att inleda en affär, men i brist på annat spännande ger hon sig hän.

– Hon är ganska saklig från början men sen blir hon nog ganska förälskad eller i alla fall i behov av hans bekräftelse och den håller han inne med och då väcker det ett ännu starkare behov, förklarar Malin Ullgren.

Huvudpersonen är en modern version av Emma Bovary. Likt Emma i Gustave Flauberts klassiska roman Madame Bovary söker kvinnan i Förhöjningen efter någonting som kan ruska om henne.

– Varför en del människor har den där rastlösheten eller inte kan nöja sig vet jag inte riktigt, men hon är en av dem. Hon vill att livet ska kännas stort och intressant, hon vill drabbas av någonting.

Madame Bovary har betytt oerhört mycket för Malin Ullgren. Den var föremål för hennes magisteruppsats i litteraturvetenskap och hon kan den utan och innan. Hon frågar sig till och med om det inte är den bästa roman som skrivits, även om hon, likt många läsare genom historien, finner huvudkaraktären rätt avskyvärd.

– Jag tycker Emma är hemsk men sidor av henne förstår jag och känner igen. Det är väl det som jag är fascinerad av. Jag är också helt säker på att Flaubert inte hade kunnat skriva om den här gestalten om han inte på ett djupare plan hade förstått henne och hennes längtan.


Läs mer:

Åsa Beckman: ”Jag var medberoende”

Den bästa roman som skrivits på engelska